Доналд Тръмп и Си Цзинпин. Снимка: Reuters
fallback

Президентите на Китай и САЩ - Си Цзинпин и Доналд Тръмп - постигнаха взаимно разбирателство по въпроса за ракетно-ядрените дейности на Северна Корея и възнамеряват да засилят взаимодействието в тази насока, заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от ТАСС.

Oще по темата

"На срещата лидерите на двете страни определиха насоките за китайско-американското сътрудничество, като очертаха план. Китай е заинтересован да полага усилия заедно със САЩ. В съответствие с атмосферата, в която се проведоха разговорите, а също с постигнатото взаимно разбирателство, Китай и САЩ ще засилят взаимноизгодния диалог на високо ниво", каза външният министър.

"Страните изразиха взаимен стремеж да съдействат на Корейския полуостров да няма ядрени оръжия, а също изразиха готовност да поддържат тесни контакти и активен диалог по този въпрос", заяви той.

По думите му Си е подчертал на срещата с Тръмп, че е недопустимо разполагането на американски системи за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея.

"Пекин подкрепя инициатива за "съвместно прекратяване" (КНДР замразява своите ракетно-ядрени комплекси, а САЩ спират да провеждат военни учения до севернокорейските граници) и се надява, че по-нататъшните преговори (с Вашингтон) ще позволят да бъде постигнат пробив", заяви министърът.

Китайски държавни медии приветстваха срещата между Тръмп и Си. Според тях тя е показала на света, че противопоставянето между двете страни не е неизбежно, посочва Ройтерс.

Според в. "Чайна дейли" е окуражително, че срещата е преминала добре, след като преди това е имало "объркващи сигнали" от САЩ за подхода им към отношенията с Китай.

По време на предизборната кампания Тръмп правеше остри изказвания против Китай, а преди да заеме президентския пост разгневи Пекин, като разговаря с президентката на Тайван.

САЩ и Китай обаче не допуснаха дипломатически гафове при срещата в курорта "Мар а Лаго" във Флорида. Според "Чайна дейли" и двете страни са изглеждали "еднакво въодушевени от конструктивните отношения, които обещават да изграждат".

Според в. "Глобал таймс" срещата е "послужила като показател, че отношенията между Китай и САЩ все още до голяма степен се развиват добре след встъпването в длъжност на правителството на Тръмп през януари".

"Изглежда, че и двете страни разбират важността на това колко съществено е да има плавен преход - и то не само за самите тях, а всъщност за целия свят", коментира изданието.

Мнение в подобен дух изказа и печатният орган на Китайската комунистическа партия в. "Женмин жибао", който написа в своето чуждоезично издание, че срещата е задала тона за развитието на отношенията между САЩ и Китай.

В коментарите на китайските издания обаче не беше споменато нищо за американския ракетен удар срещу сирийска военновъздушна база, който засенчи срещата.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Бай Хой

преди 7 години

Уж се разбрали, а изпращат самолетоносач към Корея. Американците имат сърбел нещо, въпрос на време е някой да го начеше

17

Анонимен

преди 7 години

Страх краварски ли се усеща тук?? Краводерите се уплашиха на сериозно от малка Корея и взеха да просят помощ от китайчтата.

16

Анонимен

преди 7 години

Русофилите разправяха че Путин назначил Тръмп. Истината е че Тръмп ще уволни Путин. You are fired!

fallback