Владимир Сафронков. Снимка: БТА
fallback

Русия, основният поддръжник на сирийския режим, обвини днес в ООН Съединените щати, че са погазили международното право с въздушните удари в Сирия след нападението с химическо оръжие, отнело живота на близо 80 души, съобщи Франс прес.

Oще по темата
"САЩ атакуваха суверенната територия на Сирия. Ние смятаме това за недопустимо нарушение на международното право и акт на агресия", заяви представителят на Москва в ООН Владимир Сафронков на свиканото тази вечер спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

По думите на руския дипломат ударът на САЩ по Сирия е "опит да се отвлече вниманието от многочислените жертви на едностранните действия на Вашингтон и партньорите му в Ирак".

В отговор посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон е готов да продължи операцията в Сирия и предупреди, че САЩ няма да стоят със скръстени ръце, когато се използва химическо оръжие. Тя отбеляза, че американските военни са унищожили летището, от което е била извършена химическата атака в Идлиб. Хейли заяви също, че Русия и Иран носят отговорност за действията на сирийския президент. "Светът очаква от Русия да преразгледа съюза си с Башар Асад. И разчитаме, че Москва и Иран ще накарат своя съюзник да прекрати войната срещу народа си." 

Френският представител Франсоа Делатр определи като напълно законни американските въздушни удари в отговор на смъртоносната химическа атака. Той подчерта, че тези удари са от съществено значение за възпиране на режима на Асад, чиято очевидна цел е да изтреби всички онези, които са против него.

Британският посланик Матю Райкрофт заяви, че Лондон подкрепя ударите на САЩ, които са "абсолютно пропорционален отговор" на химическата атака и предупреждение към сирийския президент.

Райкрофт призова Русия да се откаже от подкрепата си за военнопрестъпника Асад. "Русия може да тръгне по друг път. Призовавам Руската федерация да се присъедини към останалите членове на Съвета за сигурност в призива им за справедливост. Същевременно ние подкрепяме трайно политическо уреждане на конфликта и създаване на представително и легитимно правителство."

Преди началото на заседанието, свикано по искане на Боливия, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към сдържаност и подчерта, че няма друг път за решаване на конфликта освен политическия. 

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 7 години

За какво беше да мъкнат тези установки С400 до Сирия,За какво бяха тези фрази-,,Затваряме небето над Сирия,, и накрая им заповядаха да се скрият щото Тръмп ще бомби ,и те като мишоци се скриха.После откакто те.....оправданията и заканите са Излишни.

61

Анонимен

преди 7 години

Мислех ги за Ербапи Руските военни,след като две години ни разказваха за военните си постижение и воинския дух на армията.!,Затворили небето над Сирия,,-вестник Ведомости след като им свалиха самолета.А сега -обаждат им се по Телефона и им нареждат да се крият и те веднага се скриха.После ...познатите фрази-!,Осъждаме,, Ние Ще, Ще Ще Ще.Така не са прави другари само с думата,,Ще,,,

60

Анонимен

преди 7 години

Каде са ,,космическите,,военни на Путин.Егати да ти се обадят по телефона и да ти Заповядат да се скриеш-и ти да се скриеш наистина,А след като те бомбят да се Изкаканижеш и да се смееш че не са те улучили с всичките ракети,А и да се направиш на Обидено Дете след като е наказвано,,Няма да си говоря повече с вааассс,,Егати Супер Силата Руска.

fallback