Снимка: БТА
Британският принос в европейската сигурност е безусловен, заяви външният министър Борис Джонсън в интервю за френския в. "Фигаро", отхвърляйки твърденията, че Лондон е отправил завоалирана заплаха да съкрати сътрудничеството, ако не бъде постигнато търговско споразумение в преговорите по Брекзита, предаде Ройтерс.
 
В писмо до ЕС в сряда британският премиер Тереза Мей заяви, че "нашето сътрудничество в борбата срещу престъпността и тероризма ще бъде отслабено", ако Великобритания напусне съюза без ново споразумение за търговията и други области.
 
Запитан в интервюто дали Великобритания се опитва да използва сътрудничеството в областта на сигурността като разменна монета, за да си осигури търговско споразумение с ЕС, Джонсън отговаря: "Не, съвсем не".
 
"Ние смятаме историческия принос на Обединеното кралство за сигурността и стабилността в Европа като безусловно", уверява британският външен министър. Той изтъква, че Лондон ще поддържа този принос, което е от полза за цяла Европа и света. 
 
Джонсън каза също, че думите на Мей не трябва да се възприемат като заплаха. "Това е изявление относно факта, че ще бъде вредно и за двете страни /Великобритания и ЕС/ (...) ако не постигнем споразумение. Това е аргумент за постигане на споразумение", уверява британският външен министър. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase