Снимка: БТА

"Днес е тъжен ден, защото британците решиха и писмено да напуснат ЕС. Това е избор, за който те ще съжаляват един ден". Това заяви Жан-Клод Юнкер в разговор с граждани от Малта, след като Лондон задейства процедурата за напускане на ЕС, подавайки днес писмо, с което иска развод.

Шефът на Еврокомисията каза, че не би се притеснил, ако британските граждани получат право да запазят европейските си паспорти след раздялата.

"Асоциираното гражданство ще зависи от това как се развият преговорите. За мен това не би било притеснително, защото Европейската комисия иска да даде истински отговори на гражданите. Проблемът е, че когато британците гласуваха на референдума, те не се интересуваха от гражданите", каза Юнкер.
Пред малтийските граждани председателят на Еврокомисията заяви, че "Европа е най-доброто място за живеене и трябва да се грижим за нея".

Според него идеята за Европа на различни скорости е "опция, която трябва да бъде проверена, ако не е възможно всички да вървят заедно". Групирането по държави нямало да бъде насочено срещу останалите. Всички щели да могат да обсъждат предложенията за политики, но само тези, които участват в тях, ще могат да ги гласуват.

Председателят на Европейската комисия определи като "скандално" поведението на някои еврочленки, които отказват да изпълняват бежанските квоти, договорени за преразпределянето на 160 000 души от Гърция и Италия. Юнкер заяви, че е неприемливо да се поставят условия, че не се приемат чернокожи или мюсюлмани бежанци, тъй като това противоречи на европейските ценности.

Комисията засили натиска срещу европейските столици да си изпълнят задълженията, тъй като квотите изтичат през септември. Досега са разселени около 5500 души, а 26 000 човека с готови документи очакват преселване от лагерите в Гърция и Италия. Предстои да се търси място на още 83 000. Унгария и Полша не са взели нито един бежанец от квотите си, а България е приела 29, като й отстават още 1723-ма. Австрия, която до средата на март беше освободена от квотите заради високия брой имигранти, пристигнали в пика на кризата през 2015-а, е подала ново искане за изключване от преразпределянето на бежанците. Еврокомисията в момента го проучва, съобщи неин говорител.

От Валета Юнкер разкритикува и решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли подписа на САЩ от споразумението за борбата с климатичните промени. "Това е бедствие, което ни води към глобална катастрофа", предупреди той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase