Снимка: архив Reuters
fallback

Премиерите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия - разкритикуваха днес "шантажа" и "диктата" на ЕС за тяхната обща миграционна политика, предаде Франс прес.

На среща във Варшава премиерите на четирите страни, които отхвърлят задължителните квоти за разпределяне на мигрантите в ЕС, изразиха твърдо несъгласие да обвържат разпределянето на средствата по европейските фондове с присъединяването към общата европейска миграционна политика.

Oще по темата

"Идеята за свързване на тези фондове, които ни се полагат от ЕС с миграционната политика е лоша. Ние от Вишеградска група не можем да се оставим да ни сплашват", заяви унгарският премиер Виктор Орбан на обща пресконференция с Беата Шидло, Бохуслав Соботка и Роберт Фицо.

"Вишеградската група, включително Полша, няма да приеме никога този шантаж, нито да й се диктуват условия. Ние казваме ясно, че миграционната политика, следвана досега от ЕС, е неефикасна и трябва да си извлечем поука от това", каза полската министър-председателка Шидло, съобщи БТА.

Орбан похвали мерките, предприети от неговата страна, за да се спре миграционния поток - огради по границата със Сърбия и спорен закон, влязъл в действие днес, който предвижда системно задържане на мигранти.

"Унгария вече е в състояние да реагира дори и ако споразумението между ЕС и Турция спре да действа. Ние сме способни да спрем всяка имиграционна вълна на сръбско-унгарската граница", каза Орбан.

Той допълни, че Унгария защитава по този начин и други европейски страни. "Австрийците и германците могат да спят спокойно", каза премиерът.

ЕС планира да разпредели около 160 000 мигранти сред страните членки, за да облекчи миграционното бреме, тегнещо над Гърция и Италия, припомня Асошиейтед прес.

Неотдавна Брюксел предупреди, че за онези, които не се съобразят с този план, ще има финансови последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Наблюдател

преди 7 години

България трябва да се присъедини към Вишеградската група

26

Циник до 29

преди 7 години

Американците все още имат най-силната икономика в света! И когато Форд е продавал автомобили за народа - у нас файтоните са били лукс! Говориш глупости - колкото да кажеш нещо!

25

До Jon

преди 7 години

Така е, нас от години ни държат на къса каишка с пари. Може би още от Виденовата зима. валутния борд и масовата приватизация. Последните големи козове тогава бяха силното натуралното стопанство/градинки, прасета и тем подобни/, евтиното гориво, функциониращите големи предприятия и все още читавата армия. А сега всичко се измерва само в пари. Додето не разберем, че парите не се ядат, трудно ще се оправим в тази каша. Американците цяла империя изградиха само с хартийки.

fallback