Снимка: БТА
fallback

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че алиансът не вижда непосредствена опасност от конвенционално военно нападение в района на Балтийско море, предаде АП.

"Ние сме разтревожени от действията и възможните намерения на Русия, но е важно да не драматизираме положението", заяви Столтенберг. По думите му алиансът вижда "почти през цялото време" страх от тероризъм и кибератаки, но нищо не свидетелства за "конвенционално военно нападение срещу страна от НАТО и дори срещу балтийските страни".

Столтенберг отбеляза, че каналите за диалог между НАТО и Русия остават открити.

"Русия е нашият най-голям съсед и ние оставяме открити каналите, необходими за водене на диалог с нея", заяви той на съвместна пресконференция с датския министър-председател Ларс Льоке Расмусен в Копенхаген. Расмусен каза, че двамата със Столтенберг са обсъдили действията на Русия и заплахата от тероризма в Близкия изток и Северна Африка.

"Ситуацията в областта на сигурността става все по-сложна, но ние не можем да забравим предишните предизвикателства, ако се появят нови. Необходимо е активно противопоставяне на всички тях", заяви той.

Столтенберг отбеляза още след среща с датския министър на отбраната Клаус Хьорт Фредериксен, че НАТО възнамерява да поддържа военно присъствие в Прибалтика и смята това за необходимо за намаляване на напрежението в региона.

По думите му увеличаването на военния потенциал на алианса на изток не трябва да се разглежда като опит за отприщване на нова Студена война или надпревара във въоръжаванто с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

bigpick

преди 7 години

Прогледнаха! Сега да изгонят онези които им опъват конците отвъд океана и да оставят ние да се оправяме.

26

Анонимен

преди 7 години

Неумните евроатлантици разчитат, че ще избягат на запад, ама там винаги ще са имигранти и ще вземат 1/2 от това, което вземат местните, а ще работят повече и то най - мръсната работа ;)Това е евроатлантическата истина на българските евроатлантици, ама вече е късно ;)

25

Анонимен

преди 7 години

Балтийските държави са едни от най - бързо деградиращите и това е истина. Запада ги цоца усилено и ефективно, а Русия вече не им налива милярди и си изтецля бизнеса от тях. За неумните евроатолантици, които до сега не се усетиха да обясня - света започна сериозно разделение на бедни и богати държави и богатите завиват кранчетата на бедните все по - плътно. Познайте кои са богатите. А сега познайте към кои спада България. Спряха ви потоците и АЕЦ - ите за да смучат и обезкървяват ефективно;)

fallback