Владимир Путин и Сергей Аксьонов. Снимка: архив, Reuters

Дискусията за връщане на монархията в Русия се подновява толкова по-често, колкото по-малко време остава до момента, в който Владимир Путин трябва да реши дали ще се кандидатира на поредните президентски избори. Това пише "Ведомости" в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си.

Медиите обсъждат изявление на Сергей Аксьонов, лидер на Република Крим, че "щом има външен враг, демокрацията е излишна история".

Според губернатора на полуострова, анексиран от Москва през 2014 г., в Русия трябва да има диктатура, чиято оптимална форма е монархията.

Вместо демократични свободи има "православни ценности и духовност", а за руския държавен глава днес е по-важно да бъде гарант на реда в страната, казва Аксьонов.

Изданието припомня, че кримският лидер дължи поста си на формална, но все пак демократична изборна процедура. Главата на полуострова изпраща до Кремъл сигнал, че му е хиперлоялен заради някакви спешно появили се губернаторски трудности, допуска редакцията.

Но според нея може да става дума и за планиран диалог - в отговор на Аксьонов председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че "трябва да се гледа към бъдещето, а не към миналото", а прессекретарят на Путин Дмитрий Песков каза, че президентът се отнася "хладно" към идеята за монархия.

Вестникът припомня, че Путин е отговарял на подобни въпроси и преди изборите от 2004 г., и през 2007 г., когато се е разисквал въпросът за трети мандат, и през 2014 г., когато "империята е разширила границите си" с анексията на Крим.

"Предизборно са от полза закачките с монархическата идея - хем президентът публично се отказва от нея, хем в ума на хората все пак се прокарва понятийна връзка между президента и абсолютната власт", заключава "Ведомости".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase