Чавушоглу сред симпатизанти в Метц, Франция. Снимка: Reuters

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Холандия е "столицата на фашизма" по време на реч във Франция в рамките на кампанията за предстоящия през април референдум в Турция за промени в конституцията, предаде агенция Ройтерс.

"Холандия, така наречената столица на демокрацията, и аз казвам това в кавички, защото те са всъщност столицата на фашизма...", заяви Чавушоглу на митинг в североизточния френски град Метц.

Още по темата

Турският първи дипломат привлече над 100 души на митинга в Метц след дипломатически скандал с Холандия, която вчера не позволи на Чавушоглу да кацне, за да участва в митинг в Ротердам, допълва Асошиейтед прес.

Негови привърженици с турски знамена го посрещнаха днес в конгресния център в Мец с възгласи "Турция" и "Аллах е велик".

Междувременно германски депутат призова ЕС да спре помощта за Турция и изключи всяка надежда за присъединяването й към блока.

"В крайна сметка няма изгледи за присъединяването й. Турция се отдалечава все повече и повече от Европейския съюз", заяви депутатът от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел Ханс Михелбах.

Той добави, че по тази причина програмите за предприсъединителна помощ на ЕС са "прахосване на парите на данъкоплатците".

"Европа не трябва да бъде водена за носа около турската изборна арена", заяви Михелбах.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase