Снимка: архив, Reuters
fallback

Исландия обяви, че ще бъде първата страна в света, която ще накара работодателите да представят доказателства, че плащат еднакво независимо от пола, етническа произход, сексуалността или националността, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на малката скандинавска страна каза, че ще въведе стандарт за еднакво плащане, с който всички работодатели с персонал над 25 души трябва да гарантират, че плащат еднакви заплати за еднакъв труд.

Исландия иска да изкорени огромната разлика в заплащането до 2022 година.

Министърът на социалните въпроси и равноправието Торстейн Виглундсон каза на Международния ден на жената, че е време да се направи нещо радикално по този въпрос.

През октомври хиляди жени в Исландия излязоха от работа в 2:38 часа следобед местно време, за да протестират срещу разликите в заплащането на мъжете и жените за един и същи труд.

Според изчисления на организации за защита на женските права именно след този час всеки ден жените работят безплатно.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Мен

преди 7 години

Докато България достигне нивото на Исландия на социална политика ние ще сме отдавна в гроба.

16

Анонимен

преди 7 години

Великата борба трябва да е за равни заплати независимо от длъжността и образованието! А така само ми натрапват сексуални атрибути и по същество тия приказки са си сексуален геноцид. Фашисти!

15

Часника среднис

преди 7 години

Немат грижи, докато карат на доказателства че си прайм квото ни е кеф, аз доказателства давам секви, искаш 2+2 да е 5, доказвам! Като почнат да бият без да питат тогава че прайм квото наредят. Ама чесно да си кажем, ако бият без да питат, не вярвам БАШ такава порстотия да ми наредят :)

fallback