Снимка: архив, Reuters
fallback

Групировката "Ислямска държава" все още наброява между 12 000 и 15 000 бойци в Ирак и Сирия, заяви американският генерал Стивън Таунзенд, който командва военните сили на коалицията за борба с ИД в Багдад, предаде Франс прес.

"Най-добрата оценка на разузнаването днес е между 12 и 15 хиляди бойци в Ирак и Сирия", заяви генерал Таунзенд по видеовръзка от Ирак. През 2015 и 2016 г. Пентагонът смяташе, че бойците на ИД са между 20 000 и 30 000.

Командният състав на джихадистите е понесъл тежки удари, отбеляза генералът. "Почти цялото обкръжение" на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади "е избито през последните шест до девет месеца" с прецизни удари, каза той.

Въпреки това джихадистите остават опасен противник. "Не очаквам внезапен спад на бойния дух на ИД" в Мосул, големия северен иракски град, където има още около 2000 джихадисти, заяви генералът. "Част от тях ще избягат" с напредването на иракските сили, "но останалите ще продължат да изпълняват заповедите или да се бият до смъртта си", каза Таунзенд.

На 19 февруари иракските войски започнаха операция по освобождаването на Западен Мосул. На 24 януари превзеха източните квартали на града, който е разделен на две от река Ефрат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Malak Al-Maut

преди 7 години

Ефрат не минава през Мосул, Тигър минава...

7

ГАДОРЯН

преди 7 години

Арабите и мюсюлманите живеят в 7 век. Мислят си че пак могат да имат халифат. Все едно малкото останали монголци да тръгнат с Тойоти с картечници и да пробват да повторят успехите на кавалерията на Чингис Хан. То бива да си ***, ама чак толкова. Сега войната е като електронна игра. След 50 години ще е още по различна и роботизирана. Свръхнапредналите държави ще ползват роботи и войници по добре екипирани от тия от фантастичните филми. Науката дигонва фантастиката.

6

Space X

преди 7 години

5 Няма как те да са ги създали след като за ИД Щатите са дяволът и най големият враг. Самите идрлози и полеви командири на ИД са все хпра на сваления Садам .ИД е реванша на Садам

fallback