Снимка: архив, Reuters

Северна Корея заобикаля най-тежките санкции, наложени й от ООН, като използва посредници или фирми фантоми, за да продължи да търгува с някои страни, главно с Малайзия и Китай. Това се посочва в доклад на ООН, цитиран от Франс прес.

В доклада от сто страници се казва, че двата ядрени опити и 26-те ракетни изпитания, извършени от Северна Корея миналата година, са позволили на Пхенян да придобие базови технологии за разработване на ядрени оръжия и всичко показва, че това ще продължи.

Съветът за сигурност на ООН прие две резолюции за санкции срещу Северна Корея, които забраняват износа на руда за страната и ограничават банковите операции, но тяхното изпълнение от държавите членки на ООН "продължава да е недостатъчно и твърде непоследователно".

Северна Корея "заобикаля санкциите върху търговията със забранени стоки" чрез все по-сложни и широкообхватни техники за избягването им, се уточнява в доклада, внесен в Съвета за сигурност миналата седмица.

Тези нови санкции са предназначени да лишат комунистическия режим на Ким Чен Ун от приходи, от които се нуждае за финансирането на оръжейните си програми, които според ООН заплашват световната сигурност.

Само 76 от общо 192 страни са предали на ООН мерките, които са взели в изпълнение на санкциите, които са задължителни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase