Снимка: архив Reuters

Германското правителство призна днес, че 32 от общо 50 афганистанци, които искаше да експулсира с полет до Кабул тази седмица, са се измъкнали от властите, предаде Франс прес.

С чартърния полет трябваше да пътуват 50 афганистанци, но "те бяха по-малко. Всъщност 18 избягаха", съобщи говорителят на вътрешното министерство Тобиас Плате на пресконференция. Той уточни, че съдът е анулирал заповедта за депортация на трима от отсъстващите. Останалите са изчезнали, укрили са се в черкви, за да избягат от германската администрация или в последния момент са съобщили за здравословен проблем.

В. "Билд" определи ситуацията като "катастрофа" и съобщи, че повечето от 32-ата отсъстващи афганистанци са успели да избягат от полицията, а петима са получили убежище в черкви. Подигравайки се на властите, вестникът съобщава, че 18-те афганистанци, които бяха експулсирани през нощта в сряда срещу четвъртък, са били придружавани от 68 полицаи, двама лекари и преводач, общо 71 души, чийто транспорт е струвал около 100 000 евро.

Германия връща в Афганистан отхвърлените кандидати за убежище по силата на споразумение, сключено миналата година, посочва БТА. Договорът, който е част от втвърдяването на миграционната политика след пристигането на стотици хиляди кандидати за убежище в Германия през 2015 г. и 2016 г., но е подложен на критики заради конфликта в някои части на Афганистан.

От декември досега бяха организирани три чартърни полета. С първия бяха изпратени 34 афганистанци. Във втория самолет имаше 25 афганистанци, а в третия - само 18. Общо през 2015 г. в Германия пристигнаха 900 000 бежанци, включително 150 000 афганистанци. В момента 12 000 афганистанци подлежат на експулсиране.

Убежището в черкви е в сива зона по отношение на закона. То зависи от решението на всеки свещеник или пастор и предизвиква недоволството на властите, които проявяват нежелание да влизат със сила в черквите, за да търсят мигрантите. В Германия има неколкостотин подобни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase