ИД разпространи снимка на Роналд Фидлър.
fallback

Джихадист на организацията "Ислямска държава", извършил самоубийствен атентат в Мосул, се оказа британец, прекарал известно време в затвора за задържане на предполагаеми терористи в Гуантанамо, предаде Франс прес.

Неотдавна ИД обяви, че британски джихадист се е взривил при атака срещу иракските сили в Мосул. Беше разпространена и снимка на терориста.

Това е Джамал ал Харис, британец, който между 2002 г. и 2004 г. бе в Гуантанамо, разказва пред британския в. "Таймс" брат му Леон Джеймисън. "Той е. Познавам усмивката му. Наистина той е извършил атентата. Изгубих брат си", казва Леон.

Истинското име на Джамал е Роналд Фидлър. Той е британец от ямайски произход, приел исляма. Заминава за Афганистан, където е вкаран в затвор на талибаните заради британския си паспорт. След падането на режима на талибаните е заловен от американските военни в Афганистан през 2002 г. и пратен в Гуантанамо. След като е освободен оттам през 2004 г., разказва, че е бил измъчван.

След това Джамал заминал за Турция, откъдето през 2014 г. влязъл в Сирия. На следващата година съпругата му Шуки Бегум отишла в Сирия с петте им деца, защото искала да го убеди да се върне. Когато пристигнала в Сирия, тя не получила разрешение да напусне територията на страната и била изведена оттам с помощта на канал за бежанци.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Циник

преди 7 години

Коментар 8 - казва всичко! Още един ( мултиплициран с 5 таанета) павиан от неолибералния инкубатор на Европа!

8

погр ебален агент

преди 7 години

Точно така е. Концлагерът в Гуантанамо е ковачницата на кадри на ЦРУ. След което, тези кадри ги пращат в ИДИЛ.

7

Анонимен

преди 7 години

Днесъ, не сте си направили даже да преведете статията от Дейли мейл.След като е освободен с личното съдействие на Тони Блеър/ да гори в ада дано!/въпросния австралопитек получава около един милион паунда компенсация за това, че е бил в Гуантанамо.

fallback