снимка: Ройтерс

 Ако Доналд Тръмп имаше такова нещо, като обикновена работна седмица, тогава след края на четвъртата седмица, в която е на поста, можеше да кажем, че я приключва по класически за себе си начин – с туит, изпълнен с критика срещу медиите. „Медиите на фалшивите новини“, а именно - New York Times, NBC News, ABC, CBS и CNN, „които са не само мой личен враг, а враг на американския народ“, написа Тръмп в петък вечер в социалната мрежа.

Само че новият американски президент не признава почивка, събота или неделя. Така поне твърди Стефани Гришъм, говорителка на Белия Дом, пред Washington Post. Този път и този вестник попадна под критичната тирада на държавния глава, защото разработи тема, в която разкрива колко точно вече струва „първото семейство“ на американските данъкоплатци и каква би могла да е окончателната сума. Става дума за стотици милиони долари за следващите четири години.

В тази връзка е и уточнението за уикендите, защото за разлика от предишни президенти Тръмп не се оттегля в посока към Кемп Дейвид, за да си почине от шумния Вашингтон. Той се отправя към отдалечената на около 1600 километра Флорида (Кемп Дейвид е на стотина километра от Вашингтон). Но не си мислете, че той се излежава на плажа и си почива! „Той работи нон-стоп всеки ден в седмицата“, подчертава говорителката. Като вид обосновка за огромните разходи, направени за тези уикенд пътувания.  

От десетилетия насам е прието американските президенти и техните семейства да са защитавани денонощно, без значение къде живеят. Въпреки това страната рядко е трябвало да финансира защитата на толкова голямо и наслаждаващо се на пътуванията президентско семейство. Тайните служби, които са отговорни за охраната на президента и „първото семейство“, трябваше да присъстват едновременно на три места само през този уикенд.

Доналд Тръмп, който в петък посети един завод на Boeing в Чарлстън, Южна Каролина, отново се отправи за уикенда към своя курортен комплекс в Мар-а-Лаго, Флорида. Съпругата му Мелания продължава да живее междувременно в Ню Йорк, където синът им Барон посещава училище и си има приятели. Ето защо пред Trump Tower постоянно има разположени полицаи, а според официалните оценки на полицейското управление на Ню Йорк това струва по 500 000 долара на ден. Ако първата дама не реши в някакъв момент да се премести в Белия дом, тези разходи могат да се сумират на 183 млн. долара на година.

Вижте продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase