Снимка: Reuters

Всяко несъобразяване от руска страна с договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г. би породило сериозна загриженост в НАТО. Това заяви на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

"Няма да коментирам разузнавателни данни", добави той по повод съобщенията, че Русия е въвела в експлоатация крилата ракета в разрез с подписания през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

Според медийни съобщения американски служители възприемат това като нарушение на договора за контрол на въоръженията, който забранява наземните американски и руски ракети със среден обсег.

По данни на американското разузнаване ракетата е въведена в експлоатация миналата година, без да се посочва къде точно е била разположена. Действията на Москва обаче не променят картината на сигурността в Европа.

Преди три години администрацията на демократа Барак Обама също обвини Русия в нарушение на Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие на база информация за изпитания на забранена крилата ракета.

"Договорът премахва цял набор от ядрени оръжия, които представляват заплаха за Европа и за съюзниците от НАТО", отбеляза Столтенберг. Спазването на споразуменията за контрол на въоръженията е изключително важно, добави той, цитиран от БТА.

Генералният секретар коментира, че е настъпило решително време за трансатлантическата сигурност. Той изрази очакването днес и утре да бъдат приети решения, които да укрепят НАТО пред лицето на развиващите се заплахи.

"Силата на НАТО е важна за Европа и за Северна Америка, увеличаваме отбранителните си разходи за пръв път от години, укрепваме източната част на алианса с разполагането на батальони в Полша и балтийските държави. Това е ясен сигнал за решимостта ни да защитим всеки съюзник", поясни Столтенберг.

Очаква се министрите на отбраната от пакта да утвърдят обособяването в Неапол на кризисен щаб, който би насочвал операции на алианса при кризи, например в Либия или Ирак. Столтенберг добави, че сред темите на двудневното заседание е допълнителното подобряване на киберзащитата, което определи като първостепенна задача.

Той съобщи, че миналата година НАТО е била засегната от по 500 кибер инцидента на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase