Снимка: архив Reuters
fallback

Белгийски съд издаде за първи път присъда срещу местен гражданин за убийство, извършено от него в Сирия. 28-годишният Хаким Елусаки, бивш боец на "Ислямска държава" и член на забранената като терористична организация "Шериат за Белгия", бе осъден на 28 години затвор.

Обвинението срещу него е че е убил пленник на "Ислямска държава", чийто роднини нямали пари да платят искания от джихадистите откуп за главата му. Елусаки извършил екзекуцията през януари 2013 г.

Джихадистът се похвалил за деянието си по телефона на тогавашната си приятелка. При ареста си след връщането си в Белгия, той първоначално потвърдил убийството, а по-късно се открекъл.

Белгийските медии съобщават, че съдията е издал присъдата си въз основа разпечатките от телефонните разговори между джихадиста и приятелката му, въпреки, че местоположението на останките на убития, както и самоличността му, остават
неизвестни.

Според магистрата има достатъчно доказателства, че обвиняемият е застрелял жертвата от близко разстояние, като при това се е опитал за заснеме случката. Той определи това като "нехуманен жест" който заслужава 28-годишна присъда.

Четирима други джихадисти, които бяха свързани с видео, показващо обезглавяване, бяха оправдани поради липса на достатъчно доказателства. Мъжете били с маскирани лица и прокуратурата не можа да докаже, че те са хората, отрязващи главата на пленника.

Седем членове на "Шериат за Белгия", салафистко движение, признато за терористична организация, бяха осъдени на различни срокове затвор за участие или намерение за участие на страната на "Ислямска държава".

Белгия има най-голям брой джихадисти, биещи се на страната на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, на глава от населението в ЕС.

Наскоро главният комисар на белгийската полиция Катрин де Бол предупреди, че рискът от атентат в Белгия остава "висок и вероятен". Тя призова гражданите за бдителност и за съдействие на силите на реда. Де Бол съобщи, че се очаква завръщането на голям брой джихадисти, биещи се на страната на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 7 години

НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ, ЧЕ СА ГО ОСЪДИЛИ!!!НО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИЖДАМ ОСЪДЕН В ЕДНА ДЪРЖАВА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КОЕТО Е ИЗВЪРШИЛ В ДРУГА ДЪРЖАВА :D

9

www

преди 7 години

АКО БЯХА ГО СЪДИЛИ В БЪЛГАРИЯ - УСЛОВНА ПРИСЪДА- ....

8

БХК

преди 7 години

Нещо за смиреност,толерантност и хуманизъм никой не говори

fallback