Снимка: Facebook, Joanna Palani
fallback

Датчанка, която се е била с кюрдите в Ирак и Сирия срещу терористичната организация "Ислямска държава", е задържана през декември в Копенхаген и е наложена забрана да излиза от страната.

23-годишната Йоанна Палани твърди, че е третирана от датските власти като терорист, докато ИД е определила награда за нея.

Йоанна е напуснала университета си, за да се присъедини към Пешмергите. Сега обаче е задържана в страната си и не може да я напуска - със същите мерки се третират и терористите.

"Бях готова да се откажа от живота си и свободата си, за да спра ИД, така че всички в Европа да бъдат в безопасност. Това беше моят избор", обяснява Йоанна пред "DailyMail". "Но сега на мен се гледа като на терорист от собствената ми страна!".

Йоанна признава, че е нарушила законите, като миналото лято се е върнала в Сирия: "Съжалявам, че трябваше да наруша забраната за пътуване, но имах чувството, че нямам избор. Не очаквах да изгубя почти всичко за това, че съм се била за сигурността на същата страна, която се опитва да отнеме свободата ми", споделя жената.

Тя настоява, че не иска европейските страни да бъдат сполетени от същите събития, които са сполетели кюрдите.

На бившата студентка по политически науки е наложена забрана за пътуване още през септември 2015 г. Това обаче не я спряло да пътува до Сирия, където е останала от юни до октомври миналата година. Защо ли? Не искала да изостави жените, с които е тренирала заедно.

Сега Йоанна, която е пристигнала като 3-годишно дете в Дания като бежанец със семейството си от Ирак, е изправена пред възможността да лежи 2 години зад решетките. Тя е засегната от същия закон, който е предвиден да спре датчаните от присъединяване към редиците на ИД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Godomar

преди 7 години

Шапка и свалям! Трябва повече хора с нейната смелост да има. А ако за това, че се е борила срещу тероризма и срещу така наречената Ислямска държава влезе в затвора, това ще е позор за една европейска държава. При условие, че има награда от терористите в размер на 1 000 000 за главата и, трябва да я направят лице на борбата срещу тях.

31

Некъф луд

преди 7 години

Сега стана ли ви вече ясно кой подкрепя ИД госпожи и господа евро-нео-либерали!?Хората които се борят срещу ИД ги изкарват по големи терористи от самите терористи!

30

Анонимен

преди 7 години

един тук питашерелигията на терора каква е ?

fallback