Снимка: Архив, Reuters
fallback

Парламентът на Шотландия днес отхвърли плана на британския премиер Тереза Мей за излизане от ЕС чрез символичен, юридически необвързващ вот, предаде Ройтерс.

Гласуването демонстрира разногласията между четирите съставни страни на Обединеното кралство за Брекзита, отбелязва агенцията.

Макар че Англия и Уелс гласуваха за излизане от ЕС на референдума през юни, повечето гласоподаватели в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.

Шотландският първи министър Никола Стърджън неколкократно е призовавала интересите на Шотландия да бъдат отчетени по време на предстоящите преговори за Брекзит.

Против започването на преговорите за условията за излизането на Великобритания от ЕС гласуваха 90 депутати, а "за" - 34.

Символичното гласуване, което не може да попречи на Лондон да започне преговори с Брюксел за излизане на Обединеното кралство от ЕС, се състоя по инициатива на Шотландската национална партия, която има мнозинство в местния парламент.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

хаха

преди 7 години

Шотландците да направят и те един Брекзит, и да излезнат от Британия. Ама да питат първо Плевнелиев, че може да не дава и да поиска санкции от Тръмп?

16

Анонимен

преди 7 години

Тук някои пишат само под напора на личните си емоции. Шотландия и Ирландия щели да се отделят от Великобритания, за да останат в ЕС? ..... Ми той ЕС се клати като потъващ кораб в океана, къде ще вървят, при нас ли?! Трябва съвсем да са оглупяли да напуснат GB! Това са малки държави принадлежащи от векове към Британската империя и в ЕС ще са нито риба ни щука. А Кралицата ако се загуби - ами идва крал Уйлям или пък Чарлз ще заеме престола. Тяхната монархия е най - дълговечната в Европа и света вероятно. Ще оцелее.

15

Обективно

преди 7 години

Великобритания не е отдавна Great Britain, а английската империя отдавна я няма, от нея остана само английския език като световен език, а шотландците са едни от най симпатичните народи на света

fallback