Снимка: БТА
fallback

Населението в Румъния действа нормално. Това, че у нас не можем да организираме и един протест като хората, ако не е платен, си е наш проблем", заяви журналистът Владимир Береану в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Напрежението в Румъния ескалира и тази нощ десетки бяха арестувани, а поне петима са били ранени по време на протестите. Над 250 000 румънци в цялата страна протестираха срещу решението на правителството да смекчи антикорупционното си законодателство, с което да декриминализира престъпления по служба, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (48 000 долара).

Oще по темата


"В Румъния бе създаден един модел на борба с корупцията през последните няколко години, който в България се тълкува доста неправилно, защото е не толкова антикорупционен, колкото антиконституционен", смята Биков и допълни, че ние нямаме възможност да направим това, което румънците направиха, по чисто конституционни причини.

Береану каза, че решението на правителството да смекчи антикорупционното си законодателство, с което да декриминализира престъпления по служба, е безумие и простотия на политическата класа.

"Не може ти като шеф на партия да прокарваш закон скришом, вечер на заседание, който да помогне да не те осъдят, когато очевидно си нанесъл щети на държавата", категоричен бе журналистът.

Тома Биков смята, че партията, която е спечелила изборите преди 1 месец, се е надценила, а Береану каза, че опитите й да организира контрапротест няма да се получат.

"Хората, които са против решението са наистина убедени", категоричен е журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Malinko

преди 7 години

Evke, tozi mafiotski notarius Krasi Manev ot razlog varna li parite ot falshivata sdelka? Pokaji kolko leva i s kakav dokument im e vzel parite za falshivoto palnopostno v razlog i za falshivata sdelka?!

11

Анонимен

преди 7 години

Леле майко румъцните са наистина десетилетия пред нас.И като общество и като политици.Вече лафа е как ще ги стигнем румънците.

10

Анонимен

преди 7 години

В България не се преследва и конфискува за подкупи и укрити доходи под 200 хиляди евро.

fallback