Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху. Снимка: архив, Reuters
fallback

Бенямин Нетаняху не само харесва политиката на Доналд Тръмп. Той започва да звучи като него в Тwitter.

През последната година Нетаняху все по-често започна да използва социалните медии, за да прави политически изявления. Използва ги и за да се присмива на израелските медии за това как пишат за него, пише Ройтерс.

"Това е забавно. Доставя ми удоволствие", каза Нетаняху пред чуждестранни медии миналия месец. Той изцяло подкрепя свободата на печата и правото на критики, но добави: "И знаете ли какво? Ние също трябва да имаме свободата да ги критикуваме и аз го правя понякога. И това е много забавно".

В последните седмици преди встъпването в длъжност на Тръмп на 20 януари и след това в някои от постовете си Нетаняху възприе характерния за президента накъсан синтаксис.

"Президентът Тръмп е прав. Аз построих стена по южната граница на Израел. Тя спря нелегалната имиграция. Голям успех. Добра идея", написа на 28 януари Нетаняху в Тwitter и публикува един до друг националните флагове на САЩ и Израел.

Тръмп препрати този пост на своите 23 милиона последователи и така увеличи популярността на туитовете на Нетаняху, които обикновено имат 53 хиляди препращания и над 100 хиляди харесвания.

Засиленото присъствие на Нетаняху в Тwitter и Facebook започна, откакто в началото на 2016 г. той си назначи нов англоезичен говорител, родения в САЩ Дейвид Кийз, който има опит в онлайн видеокампании.

"Той говори направо на хората и може да заобиколи традиционните медии, които често пъти са много пристрастни", каза миналия месец Кийз.

"Новаторското използване на социалните медии от министър-председателя прави Израел достъпен и разбираем за безброй хора по целия свят", добави той.

Шейсет и седем годишният премиер назначи и 24-годишния Топаз Лук за директор за работа със социалните медии.

Десният израелски лидер мечтаеше да види републиканец в Белия дом през четирите си мандата като премиер, вкл. трите мъчителни години с Бил Клинтън и осемте години на караници с Барак Обама. Мандатът на Обама приключи с обвинението на Нетаняху в Тwitter към отиващия си президент, че тайно е подкрепил една антиизраелска резолюция на ООН.

Тръмп е обещал да води политика, към която Нетаняху отдавна се стреми - преместване на посолството на САЩ в Ерусалим, преразглеждане на ядреното споразумение с Иран и запазване на мълчание, когато Израел изгражда нови селища. Двамата ще се срещнат във Вашингтон на 15 февруари.

Критиците на Нетаняху казват, че социалните медии може да създават проблем, ако постовете в тях бъдат разбрани погрешно.

В случая с туита му за Тръмп и стената написаното предизвика официален протест от мексиканското правителство, което сметна, че премиерът взема страна в двустранен въпрос, подкрепяйки плана на Тръмп да изгради стена по южната граница на САЩ.

Нетаняху каза, че не е коментирал отношенията между САЩ и Мексико или мъдрото решение на Тръмп за стената, а просто е отговарял на коментарите на Тръмп, в които той хвали Израел за изградената от него стена.

Тръмп може би е имал предвид оградата от бетон и стомана, която Израел е издигнал покрай и в окупирания Западен бряг. Израел отказва да нарича това съоръжение "стена", а палестинците го възприемат като незаконно заграбване на територия.

Стената, с която се хвали Нетаняху в своя отговор, е едно по-малко и не толкова спорно стоманено заграждение по границата с Египет, предназначено главно да спре нелегалните мигранти от Африка.

Но каквато и да е причината за недоразумението, Нетаняху знае кой е виновен. "Левите медии се занимават с болшевишки лов, промиване на мозъци и покушения срещу моята репутация и на семейството ми", каза той на иврит, преди да прибегне до една от любимите фрази на Тръмп: "Това се случва всеки ден и всяка нощ. Те ни заливат, няма друга дума, заливат ни с фалшиви новини".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Hah

преди 7 години

Въпрос на време бе .. очите се Отварят...

7

Анонимен

преди 7 години

Вече няма една обективна медия нито в Русия мото в САЩ нито в Европа. Всички медии бълват пропагандата на този който им плаща. Хода на Тръмп да говори директно на хората без посредничеството на продажните медии ще промени света.

6

Анонимен

преди 7 години

Социалните мрежи изядоха хляба на медиите . Иначе те си го заслужават . Не може всеки да те плюе само защото е журналист .

fallback