fallback

Общ преглед
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предлага да номинираме жена за български еврокомисар. Това стана ясно след срещата между българския президент Румен Радев и Жан-Клод Юнкер в Брюксел.
Oще по темата
Европейската комисия проявява разбиране и приема желанието на България сама да определи кога да бъде направен изборът за определянето на нов български представител в ЕК, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Напълно разбирам желанието на България да вземе решение да предложи своя представител в Европейската комисия, след провеждането на следващите парламентарни избори", заяви Жан-Клод Юнкер. Не сме обсъждали конкретни имена, единственото ми предложение беше за този пост да бъде номинирана жена, добави Жан-Клод Юнкер.
 
"Пред нас има различни опции. Или служебното правителство да назначи този комисар с всички последствия върху изборната кампания или да изчакаме и вече избраното ново правителство да вземе това решение. Благодаря на господин Юнкер за проявеното пълно разбиране и готовност да се изчака", заяви президентът Радев.
 
Председателят на ЕК приветства положените от България усилия и постигнатия огромен напредък по Механизма за сътрудничество и проверка и потвърди очакването си той да отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия.

Президентът Радев и Жан-Клод Юнкер за обсъдили и темите, засягащи единството и сигурността на Съюза, както и важните въпроси за България, свързани със сигурността, мигрантската криза, икономическото развитие. Президентът е благодарил за всичко, направено досега за България.

Имам пълното разбиране и подкрепата на г-н Юнкер, че наистина ЕК ще продължава да оказва своята подкрепа във всички тези области, очакваме и по-специфични направления за работа, посочи още президентът Радев.

Първите разговори на държавния глава в белгийската столица бяха с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Той постави въпроса за сигурността на външната граница на България и за мигрантската криза, но не коментира падането на санкциите срещу Русия, за което неведнъж се обяви.

По-рано днес EurActiv публикува интервю с Радев, в което българският държавен глава коментира, че не вижда практическите ползи от санкциите, докато загубите са очевидни.

Първото посещение на Румен Радев мина под знака на интереса към пътуването му. Президентът пристигна в Брюксел вместо с правителствения "Ербъс" с военнотранспортния самолет "Спартан" заради по-ниските разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Анонимен

преди 7 години

И да е черна, кат О-бама

102

Фронто

преди 7 години

Юнкер,ти си сексист! На поста трябва да се избере най-подготвения:незавимо мъж,жена;инвалид;цветнокож;евреин;атеист,вярващ .... Освен,че си сксист/някак си наопаки,сбъркано/обиждаш жените-те саизбирани,защото са способни,а не от съжаление,че са жени.

101

Анонимен

преди 7 години

На стария мушеник му се иска българска женичка. Тръмп беше казал, че европейските лидери са продажни мафиоти

fallback