Брунхилде Помзел. Снимка: БТА
fallback

Брунхилде Помзел - бивша секретарка на министъра на пропагандата на Третия райх Йозеф Гьобелс, почина на 106-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Помзел прекарала по-голямата част от живота си скромно, без публични изяви, докато германски вестник публикувал интервю с нея през 2011 г., предизвиквайки вълна от интерес към един от последните живи представители на вътрешния кръг на ръководството на Третия райх.

За смъртта й потвърди пред Асошиейтед прес Кристиан Крьонес, режисьор и продуцент на документалния филм "Един германски живот", пише БТА.

Във филма Помзел говори за трите години, в които е работила за Йозеф Гьобелс, отговарял като министър за разпространяването на нацистката идеология от вестниците и по радиото.

Крьонес каза, че Помзел звучала добре, когато се чул за последен път с нея на рождения й ден на 11 януари. По думите му тя починала в съня си в своя дом в Мюнхен в петък.

Помзел твърдяла, че докато работела за Гьобелс, не е знаела нищо за концлагерите и Холокоста, а впоследствие била измъчвана от чувство за вина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 7 години

Във всеки случай е по-добра от Меркел. Много по-честна и почтенна.

31

Един мъж

преди 7 години

Много хора през ВСВ не са знаели за какво се случва в лагерите на смъртта, които по късно, дори след ВСВ започват да ги наричат така. Имайте в предвид, че милионна немска войска е държана в не видение за тези лагери. Дали тази старица е знаела нещо, никога няма да разберем, но дори и да е знаела, какво е могла да стори предотврати за предотврТяване то на най не човешкото престъпление на двадесети век?!

30

Анонимен

преди 7 години

Когато казвам че бог бави ала не забравя имам точно това предвид. Оставил я е да живее с угризението цели 106 години. Та нима неможеше да я прибере когато е била 70 г.? Можеше но не е искал. Затова внимавайте какво правите защото бог бави ала не забравя! БОЖИЕТО НАКАЗАНИЕ НЯМА ПРОШКА!

fallback