Снимка: архив Reuters
fallback

Ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се срещне днес в опит да постигне съгласие около кандидат, който да се изправи срещу канцлера Ангела Меркел на националните избори през септември, предаде ДПА.

Досега повечето политически анализатори очакваха номинацията да бъде председателят на ГСДП Зигмар Габриел.

Той обаче изостава доста сериозно от Меркел според социологическите проучвания, което породи безпокойство у много от членовете на партията за реалните му шансове да увеличи подкрепата за социалдемократите. Изследванията на общественото мнение показват стабилна подкрепа за ГСДП от малко над 20 процента.

В резултат партийното ръководство се събира днес в Берлин, за да разгледа имената на трима потенциални кандидати - на Габриел, на кмета на Хамбург Олаф Шолц и на бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц.

Очакванията бяха Шулц да стане външен министър на Германия в рамките на споразумение, предвиждащо сегашният титуляр на поста Франк-Валтер Щайнмайер да се оттегли следващия месец и да заеме до голяма степен церемониалния пост на президент на Германия.

Освен Габриел на днешната среща ще присъстват още Шолц, Шулц, а също и премиерът от ГСДП на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Ханелоре Крафт, председателят на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага Томас Оперман и генералният секретар на партията Катарина Барли.

Официално ГСДП възнамерява да номинира своя кандидат в неделя. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

демограф, ти между либерален и неолиберален разлика правиш ли? Щото м и се струва, че дори и не си чувал ;)

21

Анонимен

преди 7 години

Трябва да сложат пълен загубеняк за да загуби срещу продажната баба.

20

7878

преди 7 години

И магарето Марко да сложат срещу тази шльокавата и то ще я победи.

fallback