Архив: Ройтерс
fallback

Следващият председател на Европейския парламент ще говори италиански, прогнозира шефът на либералите Ги Верхофстат по време на дебат на 7-те кандидати за поста, овакантяващ се във вторник.
Дискусията се проведе тази вечер в Брюксел и беше организирана от американския информационен сайт "Политико".

"100% съм сигурен, че следващият председател ще трябва да знае италиански. Трима от кандидатите са италианци, а аз имам лозе в Италия", пошегува се Верхофстат, който загуби шансовете си да оглави Европарламента с несполучливата сделка за обединението на проевропейските настроените либерали с евроскептичната италианска партия "Пет звезди".

Верхофстат обясни, че това не е първата му политическа грешка, която извини с наивност. Той предложил сътрудничество с 17-те депутати на Бепе Грило, за да ги откаже от евроксептицизма и да ги върне към проевропейски позиции. За да влязат в групата на либералите АЛДЕ те били се съгласили да не се противопоставят на еврото и да не се опитват повече да разрушават ЕС, а да го реформират.

След провала на сливането, който беше блокиран от либералите, "5 звезди" се върнаха в групата на Найджъл Фараж, където са от началото на мандата. Въпреки че шансовете му не са големи, Верхофстат заяви по време на дебата, че ако бъде избран, единственото, което ще му липсва, е сегашното му място на първия ред в центъра на пленарната зала, "откъдето мога да крещя на Фараж".

7-те кандидати за шеф на Европейския парламент заявиха, че за първи път в историята на институцията няма предварителна договорка между групите кой да бъде избран на поста и евродепутатите ще могат да решат кого да подкрепят, поне на първите кръгове от гласуването.

Основните претенденти са италианци - Антонио Таяни от ЕНП и Джани Питела от групата на социалистите. Двамата се оказаха съперници, след като социалистите разтуриха голямата коалиция между основните проевропейски сили в Европарламента, която работеше след изборите през 2014 г и заявиха, че ще търсят нови съюзи.

"С голямата коалиция е свършено и трябва да се търсят алтернативи за представителство", заяви Питела.
Той добави, че независимо кой застане начело на ЕП, съюзът между ЕНП, либералите и социалистите няма да бъде възстановен.

Според Антонио Таяни коалицията е жертвана заради грешка на социалистите, които след европейските избори избрали да управлят парламента през първата половина на мандата му, вместо да вземат шефското място в Съвета на ЕС. Според договорката помежду им втората половина от мандата се падала на ЕНП. Социалистите обаче не са съгласни, защото това означава ЕНП да има свои хора на върха на трите основни европейски институции - парламент, Комисия и Съвет.

По думите на друга кандидатка, крайно лявата Елеонора Форенца, ЕНП представляват само 30% от европейците, а искат да вземат 100% от шефските места в Брюксел. Форенца посочи, че за младите хора ЕС се е превърнал в кошмар и че тя ще се опита да върне възприемането му като мечта като възстанови "истинската демокрация", свободата и сложи край на политиката на затягане на коланите.

Наблюдатели посочват, че Таяни и Питела имат изравнени шансове за победа, въпреки че никоя парламентарна група няма достатъчно гласове сама да избере председателя. Към Питела клони крайната левица, а хората на Марин Льо Пен обмислят да гласуват за Таяни.

Зелените все още не са решили кого ще подкрепят. Те издигат британската евродепутатка Джийн Ламбърт, която обещава по-прозрачен и по-независим Европейски парламент. Като основно свое предимство тя посочи, че като британка ще познава и двете страни при предстоящите преговори за Brexit, а изборът й ще демонстрира, че Европа не смята да наказва британците за начина, по който гласуваха.

В надпреварата има още една британка - консерваторката Хелга Стивънс, която е първата глухоняма жена, избирана за евродепутат. Стивънс посочи, че ще внесе в ЕП повече разнообразие, тъй като институцията в момента не представлява достатъчно жените, цветните и езиковите малцинства.

Тя смята, че петимата мъже, които като шефове на основните институции ръководят Европа са я вкарали в настоящите й проблеми и че е време да се сложи край на "връзките на старите момчета" и да се предпочете човек, който да представлява 200 000 европейски граждани, които не се идентифицират с ЕНП и социалистите.

Единственият представител на Източна Европа в състезанието за шеф на ЕП е румънският евродепутат Лаурентий Ребега, който членува в парламентарната група на Марин Льо Пен. Той заяви, че не споделя възгледа й че Шенген трябва да се премахне и заяви, че Румъния е готова да влезе в безвизовата зона, но е спирана от "другата страна".
Всички кандидати смятат, че Великобритания наистина ще излезе от ЕС.

Зелените ще използват правото на вето, което Европарламента има върху условията за напускането, ако не са гарантирани правата на европейските граждани, заяви Ламберт. Крайната левица ще иска гаранции за мирния процес в Северна Ирландия и за свободното движение, по думите на Форенца. За консерваторите най-важното е сделката "да е еднакво честна и за двете страни". За либералите - свободата на движение е неотделима от свободното движение на услуги, стоки и капитали.

Основните претенденти от групата на социалистите и на ЕНП не казаха какви са условията им за налагане на вето. Питела заяви, че ще се опита да направи ЕП участник в преговорите по Brexit, а Таяни - че основната роля в тях трябва да е на Европейската комисия.

Представителите на ЕНП, АЛДЕ и консерваторите обявиха, че ще подкрепят Гюнтер Йотингер да поеме освободените от Кристалина Георгиева ресори бюджет и човешки ресурси в Европейската комисия. Социалистите, зелените и крайната левица биха му доверили само бюджета. Утре ръководството на ЕП ще даде оценката си за представянето на германския еврокомисар на изслушването му в понеделник преди той официално да наследи "българските ресори".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

жабарини

преди 7 години

УЖАС КЪДЕТО СА ЖАБАРИНИ НАСТАВА ФИНАНСОВА СУША ОТ ЕДНА ГОДИНА НАШАТА ФИРМА Е В ИТАЛИЯНСКИ РЪЦЕ ...ПОТЪВАМЕ ...ОТ 700 ЛВ ЗАПЛАТА УДАРИХМЕ ДЪНОТО ВЕЧЕ СМЕ НА 500 ЛВ

5

Вестникарчето

преди 7 години

До Анонимен 5Българската публика трябва да получава информация за новините, ако българските евродепутати не желаят или не са в състояние да произведат новини, не трябва силом да се правят герои

4

Анонимен

преди 7 години

Пълна порнография.Бълг. публика трябва даполучава информацияза изказванията на бълг.евродепутати за да сезнае каква работа вършат,какво говорят, какво и защо гласувати каква е ползата от евродепутатстването им.В момента -- пълно информационнозатъмнение.

fallback