Папа Франциск. Снимка: Reuters

Папа Франциск призова Европа да преоткрие истинската си идентичност във времена, в които континентът се справя с последиците от бежански вълни, излизането на Великобритания от ЕС и "гибелното умопомрачение" на религиозното насилие, предаде Асошиейтед прес.

Франциск посвети ежегодната си външнополитическа реч на подпомагането на мира в епоха на масова миграция, икономическа стагнация и войнствен екстремизъм по света.

Той похвали няколко европейски страни за това, че са приели бежанци, и призова и други да последват примера им, като същевременно се борят с бедността и други социални проблеми, които могат да разпалят религиозен фундаментализъм.

В речта си пред посланиците, акредитирани към Светия престол, Франциск призова Европа да преоткрие основополагащите си идеали с оглед на 60-тата годишнина от подписването на Договора от Рим, едно от главните споразумения, довели до създаването на ЕС.

"Европа като цяло преживява решаващ момент от историята си, в който е призвана да преоткрие истинската си идентичност", каза Франциск. "Това означава да се върне към корените си, за да е в състояние сама да формира облика на бъдещето си."

Светият отец призова за изграждане на нов европейски хуманизъм, чрез който да се осъвремени идеята за европейската общност. "В отговор на сегашните разделителни линии става още по-належащо да се осъвремени идеята за Европа, за да може от нея да се роди нов хуманизъм, основан на качества като интеграция, диалог и креативност, направили Стария континент велик", заяви Франциск.

Той отново се обяви срещу насилието в името на бог, наричайки го "гибелно умопомрачение" и плод на "духовна нищета", произтичаща често пъти от бедността.

Главата на Римокатолическата църква прикани религиозните водачи да проповядват Божието послание за любов и мир, а политическите ръководители - да осигурят икономически възможности за младите хора.

Правителствата според него трябва да закрилят своите граждани, но и "да направят така, че да не съществуват условия, които могат да се превърнат в хранителна среда за разпространение на различни форми на фундаментализъм".

По отношение на огнищата на конфликти по света Франциск призова за сериозни преговори за спиране на войната в Сирия, заяви, че севернокорейските ракетни изпитания дестабилизират целия регион, че "има риск от нова надпревара в ядреното въоръжаване" и призова за доверие, диалог и "смели жестове" в хода на политическите разговори във Венецуела.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase