Марин льо Пен. Снимка: Reuters
fallback

Руската агенция по гарантиране на влоговете поиска Марин льо Пен да погаси задълженията си по заем от 9 млн. евро, отпуснат й от руска банка, пише френският в. "Монд".

Кандидатката за президент на Франция изпадна във финансов колапс и не може да събере парите, които са й нужни да участва в надпреварата за държавен глава през май.

Парите, търсени от Москва, са отпуснати от фалиралата вече Първа чешко-руска банка (ПЧРБ) през 2014 г.

"Монд" цитира руската информационна агенция "Рамблер", според която Агенцията по гарантиране на влоговете е започнала съдебно преследване срещу Националния фронт на Франция - партията на Марин льо Пен, за да си получи вземането.

Кредитът на ПЧРБ е бил придобит от трето лице, което е потърсило по съдебен път правата си през декември, пише агенцията.

Заемът към партията на крайната националистка е бил отпуснат през 2014 г. Агенция Франс прес съобщи за него през ноември. В коментар финансистът на партията Велериан Сен-Жюст заяви, че Националният фронт отдавна търсел средства за кампанията на Льо Пен, но получавал непрекъснато откази от френските и други европейски банки.

По изчисленията на партията Льо Пен ще се нуждае от 27 млн евро, за да финансира предизборните си прояви. През декември тя опроверга получаването на заем от $30 млн. от друга руска банка. Льо Пен отрече и твърденията, че е била кредитирана в замяна на обещанието, ако бъде избрана за президент, Европа да отмени санкциите срещу Русия за анексирането на Крим.

Франция и Германия са гаранти за изпълняването на Минското споразумение, което е главно условие за отпадане на санкциите, като част от Нормандския квартет, който го договори.

Въпреки това Марин льо Пен заяви вчера в интервю по два френски тв канала, че не смята отнемането на Крим от Украйна за незаконно, тъй като това е станало след провеждането на референдум.

През декември Льо Пен беше кредитирана с 6 млн. евро от фирма, собственост на нейния баща и бивш председател на Националния фронт Жан-Мари льо Пен.

Федералната банка на Русия отне лиценза на ПЧРБ на 1 юли 2016 г. Към момента дупката в капитала на банката е оценена на 27,7 млрд. рубли (около 6,3 млрд. евро).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 7 години

Русия вече го удря на просия !

54

Ха,ха,хаааааааа...

преди 7 години

Сите "НАЦИОНАЛИСТИ" .....са от тоя модел и у назе....у България!!!ПРЕДИ ГОДИНИ ----ТАКИВА БЕХА И "НАЦИСТИТЕ"..... У ГЕРМАНИЯ!!!БЕХА --ПЪРВИ ДРУЖКИ НА СТАЛИН !!!!!ИМАХА ДОГОВОР------"МО'ЛОТОВ--РИБЕНТРОП"......ама после се ус.ра.ха --НЕ МОЖАХА ДА РАДЕЛЯТ СВЕТА!!!АБЕ.....НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО!!

53

Анонимен

преди 7 години

льо Пен към льо Путин: Имал, дал !

fallback