Снимка: БТА

Страните от еврозоната трябва се откажат от единната европейска валута и да се върнат към структурата на "общата валута", заяви днес лидерката на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен, имайки предвид Европейска валутна единица (ЕКЮ) - паричната система, която предхождаше еврото.

Пред Ройтерс след новогодишна пресконференция Льо Пен, която се надява да стане президент на Франция, заяви също, че френският държавен дълг трябва да бъде деноминиран в нова национална валута под нейно ръководство.

Лидерката на "Националния фронт" отдавна твърди, че Франция трябва да излезе от еврозоната, но преди не е представяла подробности как да се случи това.

ЕКЮ-то съществуваше наред с националната валута, посочи Льо Пен, допълвайки, че национална валута, която съществува съвместно с обща валута, няма да има последици за френското всекидневие.

ЕКЮ-то бе валутна кошница, която се използваше като разчетна парична единица от членките на блока през двете десетилетия преди въвеждането на еврото през 1999 година. Тази кошница съществуваше паралелно с Европейския механизъм на обменните курсове, който се опитваше да намали колебанията в курсовете на валутите на страните членки. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase