Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Москва се опитва по най-различни начини да дестабилизира ситуацията в ЕС, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

По думите му има много признаци за това, че Русия финансира антиевропейски партии и медии в България и други страни от Европа и по този начин се стреми да подкопае ЕС отвътре.

Плевнелиев смята, че в момента Русия преследва същата цел, каквото си е поставял навремето СССР - отслабване на Европа и разпространяване на съмнения по повод ценностите на демокрацията и върховенството на правото.

Според българския президент хората в ЕС трябва да знаят какво се случва и към какво е насочена руската пропаганда.

Представители на Запада не за първи път обвиняват Русия за агресивна политика спрямо Европа и опити да повлияе върху ситуацията в региона, коментира РИА Новости по повод заявеното от Плевнелиев.

Руската агенция обаче припомня, че още през лятото руският президент Владимир Путин заяви, че ръстът на популярността на националистическите движения в Европа изобщо не е свързан с Русия.

На пресконференция Путин посочи, че той е предупреждавал още преди 10 години за ръст на популярността на подобни движения и партии, ако Европа не промени политиката си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase