Снимка: Reuters, архив

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ трябва да разширят ядрения си потенциал, предаде ДПА.

"САЩ трябва значително да укрепят и разширят ядрения си капацитет, докато светът не се вразуми по отношение на ядрените бомби", написа Тръмп в Туитър.

Още по темата

САЩ от десетилетия съкращават ядрения си арсенал съгласно Договора за ядрено неразпространение и редица споразумения с Русия за постепенно съкращаване на ядрените арсенали на Вашингтон и Москва, отбелязва ДПА.

Тръмп прекарва края на годината в един от луксозните си клубове във Флорида, където вчера се срещна с група военни представители, сред които бе ръководителят на американската ракетна програма вицеадмирал Джеймс Сиринг, отбелязва Франс прес.

На тази среща е обсъдена възможността да се намалят разходите за някои отбранителни програми.
САЩ в момента разполагат със 7000 ядрени бойни глави, а Русия има неколкостотин повече.

Пентагонът възнамерява да модернизира и трите стълба на американския ядрен арсенал - междуконтинентални ракети, подводници и стратегически бомбардировачи. Според експерти операцията ще струва 1000 милиарда долара за 30 години.

Вчера руският президент Владимир Путин нареди през 2017 г. да бъде засилен ядреният капацитет на Русия, за да може тя да пробие всякакъв противоракетен щит, като този, който САЩ смятат да разположат в Източна Европа, отбелязва АФП.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase