снимка: Ройтерс

Дали Румъния не се превърна в последния велик бастион на прогресивната политика?

Тази седмица земите, известни с Дракула и корупция, не само че се приближи със стъпка напред към това да има жена за министър-председател, а жена мюсюлманин. Севил Шайдех ще ръководи все по-рядко срещаното в Европа правителство, контролирано от левите, които спечелиха на изборите този месец. Освен това тази етническа татарка е омъжена за сириец, разказва Politico.

Президентът Клаус Йоханис – между другото германски лютеран в балканска страна с предимно православно население – в четвъртък заяви, че официално ще номинира новия министър-председател след коледните празници.

Засега тази история говори за прогресивност. Но това свършва дотук.

Обстоятелствата около номинацията на Шайдех са доста специфични. Шайдех – член на 20-хил. етническо татарско малцинство от крайбрежния град Констанца, е близък съюзник на лидера на партията ѝ на социалдемократите Ливиу Драгнеа, избрана да сложи вярно на негово място.

Драгнеа не може сам да поеме поста по юридически причини. Все още тече двегодишната му условна присъда, наложена му през април заради опит да манипулира референдум. От негова страна дори няма опит да твърди, че Шайдех е нещо повече от негов заместник. „Изпращам силно послание на всички румънци чрез това предложение, че поемам пълната отговорност за действията на правителството и за прилагането на държавната програма“, каза той при обявяването на номинацията на Шайде в сряда.

Дори Ярослав Качински, който управлява Полша задкулисно, не говори по този начин за Беата Шидло, която той избра за министър-председател миналата година.Hidden Field

Драгнеа и Шайдех се познават от 15 години и последно са работили заедно в министерството на регионалното развитие, където тя бе негов заместник и наследник като министър на регионалното развитие. Работата на 52-годишната Шайдех в министерството – от 2012 до 2015 г., не я направиха особено известна. Журналистите с трудности произнасяха името ѝ след обявлението през сряда.

Липсата на профил на Шайдех явно е от полза на Драгнеа, който казва, че не иска правителство от ВИП-ове, а някой на който може да има пълно доверие.

„Не мисля, че бе номинирана, защото е жена и защото е мюсюлманка“, казва Пол Айвън, старши политически анализатор в European Policy Centre в Брюксел. „Той се нуждае от заместник и мисля, че това ясно се вижда от обявлението“.

Шайдех прекарва по-голямата част от кариерата си в Констанца, работейки за общинския съвет, където започва като директор на информационните системи през 1993 г. При напускането си през 2012 г. тя вече е генерален директор по проектите, управлявайки европейските средства за региона. По също време Шайдех е близка с друг силен представител на социалдемократите – Никушор Константинеску, председател на Окръжния съвет на Констанца. В момента той излежава 15-годишна присъда за корупция.

Константинеску и Драгнеа са свидетели на брака на Шайдех през 2011 г. с Акрам Шайдех – специалист по земеделието от Сирия. Той се мести в Румъния, след като прекарва по-голямата част от професионалния си живот в сирийското министерство на земеделието. Той става консултант към румънското земеделско министерство, помагайки да се увеличи износа на добитък към Близкия изток и арабския свят, сочи профилът му в LinkedIn.

Акрам Шайде подкрепя сирийския президент Башар Асад, твърдят разследващи журналисти от RiseProject.

Номинацията на Севил Шайдех бе критикувана от политическите противници на социалдемократите, които смятат, че това е опит на Драгнеа да бъде министър-председател в сянка. Някои поддръжници на социалдемократите също бяха изумени.

Макар че е лява партия, кампанията на социалдемократите бе изградена върху консервативна, националистическа и проправославна платформа. Несъответствието бе посочено и в коментари на страницата на Драгнеа във Facebook. “Ето че идва Севил, която е абсолютна румънка... голямо лицемерие, г-н Драгнеа“ е само един от тях.

„Това определено е ход, който не съответства на реториката на социалдемократите по време на кампанията и това не радва някои от гласоподавателите им“, казва Айвън от European Policy Center.

Когато журналист задава въпрос по темата на пресконференция в сряда, Драгнеа изглежда раздразнен, заявявайки, че Шайдхе е румънски гражданин със същите права като всичко останали.

Татарската общност в Румъния е малка и основно концентрира в Констанца, където е базирана от векове. Но вековната репутация в мародерство на татарите не избяга от вниманието на сатиричните издания. „Пред колегите си шефът на социалдемократите говори за огромната експертиза на татарите в грабежите и плячкосването, хвалейки ги за унищоженията, които са причини през 13-и век“, пише Times New Roman.

Бившият президент Траян Бъсеску, който е родом от същия регион като Шайде, каза, че контактите му в татарската общност могат само да похвалят номинацията за министър-председател. "Имате безупречна репутация. Не бъдете част от политическа игра, която не е ваша", пише той в страницата си във Facebook.

"Ако разгледаме само пола и религията, [номинацията] определено е стъпка напред", казва Айвън.

Още анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase