Снимка: Reuters, архив
fallback

Владимир Путин поръча да се намали акцизът на алкохола и да се увеличи този на битовите препарати, съдържащи спирт, за да не се тровят руснаците с тях, а да пият качествени напитки, съобщи "Нюзру".

"Десетки хора мрат като мухи", каза руският президент по повод жертвите в Иркутск, отровили се, пиейки концентрат за вана "Бояришник", съдържащ метилов спирт.

Жертвите вече са 72, а над 40 души са в болница. Според някои версии наличието на метилов алкохол в препарата може да е саботаж.

Oще по темата

Кремълският лидер нареди на правителството да затегне правилата за производство и търговия на битова химия, съдържаща спирт - средства за лична хигиена и парфюмерийно-козметични продукти с над 25% спирт. Той поиска въвеждане на строги наказания за производителите нарушители.

Въпреки че на етикетите обикновено е посочено, че препаратите не стават за пиене, много хора в страната се черпят с тях заради ниската им цена на фона на скъпите напитки.

Себестойността на водката не надхвърля 30-40 рубли за бутилка, но над половината от високата цена на дребно са данъци и акцизи.

Според експерти руснаците изпиват годишно козметични течности с алкохолно съдържание, равностойни на 170 до 250 млн. литра водка с 40% спирт, пише РБК. Смята се, че близо 25 млн. души в Русия нямат достатъчно средства, за да купуват легален алкохол, пише АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

ГУРБЕТЧИЯ

преди 7 години

Въпреки че на етикетите обикновено е посочено, че препаратите не стават за пиене, много хора в страната се черпят с тях заради ниската им цена на фона на скъпите напитки.ЩОМ РУСНАЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА КУПЯТ ЕДНА ОБИКНОВЕНА ВОДКА ЗНАЧИ САНКЦИИТЕ КЪМ РУСИЯ ДАВАТ ЕФЕКТ ! ПРЕДЛАГАМ САНКЦИИТЕ ДА БЪДАТ ПО-МАЩАБНИ И ПО-ДЪЛГОТРАЙНИ !

84

Бай Рашо

преди 7 години

До Анонимен 94Вие пък защо си въобразявате че тази привилегия на българина давари ракия в къщи . . . ще продължава вечно !?Виждате че властта още тази година щеше да постави сурдинка върхутова производство, но по политически съображения /с помощта на ПАРИЧНИЯ ФРОНТ/ заради предстоящите избори, нещата се отложиха временно !Виждате как успяха да се справят с контрабандата с цигари . . .И с ракията ще стане така, когато за всеки хванат литър /без платен акциз/ти лупнат по 100 лева глоба !?

83

Бай Рашо

преди 7 години

Бате Бойко има още време да размисли и по препоръка наБАЩИЦАТА от Кремъл, да направи корекции и у нас с битовите препарати съдържащи алкохол !?Защото ако всяка година и у нас под давлението на трезвомислещитеполитици от Брюксел се увеличават така стремително акцизите на алкохолаи тютюневите изделия, ще започнем и ние като братушките да пушим "махорка"и пием някакъв заместител на "Боярщшк" . . .

fallback