Снимка: Facebook

Тунизиецът Анис Амри, заподозрян за атентата в германската столица Берлин в понеделник, е бил убит в престрелка полицията в Милано, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Италианският министър на вътрешните работи Доменико Минити ще даде пресконференция, която ще започне след броени минути, в 11.45 ч. българско време.

Според първоначалните информации мургав мъж на видима възраст между 20 и 30 години е бил спрян в 3 часа през нощта при рутинна контрола на площад "Първи май" в северния квартал Сан Джовани .

Служители на реда са поискали той да покаже документ за самоличност, вследствие на което заподозреният е извикал „Аллах Акбар“ (Аллах е велик, б.ред.) и е стрелял по двама полицаи, съобщи германското Spiegel, като се позова на Corriere della Serra. 

Службите по сигурност са отвърнали на огъня и са го улучили смъртоносно. Един италиански полицай е бил ранен.

Вътрешният министър на Италия потвърди, че убитият е именно заподозреният за атентата в Берлин.

"Нямаме никакви съмнения, че Амрил е бил убит", заяви Доменико Минити на пресконференция. Самоличността на 24-годишния тунизиец е била потвърдена от пръстови отпечатъци, съобщи Reuters, като се позова на източник от италианската полиция.

Броени минути по-рано датската полиция съобщи, че мъж, отговарящ на описанието на Амри, е бил забелязан в град Олборг, Северна Дания, предаде още Reuters. Тя обяви, че провежда операция, и призова хората да избягват района.

Германската полиция извърши нов обиск в джамията в квартал Моабит в Берлин, където Амри е бил забелязан във вторник сутринта, предаде ДПА, като се позова на свой репортер на място.

На свой ред хамбургската полиция съобщи, че разследва дали Амри не е убиецът на момчето от Алстер – случаят разтърси Германия преди няколко месеца.

Тогава ислямист наръга до смърт 16-годишно момче, което се разхождало край реката с приятелката си. Според разследващите е възможно убиецът да е Анис Амри.

Междувременно федералният министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер съобщи, че според следователите терористичната атака в Берлин „с голяма вероятност“ е извършена от основния заподозрян - тунизиеца Анис Амри.

"Можем да съобщим, че имаме нова информация, според която заподозреният с голяма вероятност е истинският извършител“, заяви министърът пред репортери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase