Кристин Лагард. Снимка: архив, Reuters
fallback

Френският Съд на републиката призна управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард за виновна в небрежност при изпълнението на служебните й задължения като френски финансов министър, предаде Франс прес.

Трибуналът обаче не наложи наказание на 60-годишната Лагард и няма да й отваря криминално досие.

Oще по темата

Тя бе министър на финансите в правителството на Никола Саркози, когато одобри извънсъдебно споразумение, слагащо край на продължителен спор между магната Бернар Тапи и френската държава.

Решението да се приеме арбитраж по делото в крайна сметка струваше на френските данъкоплатци над 400 милиона евро, които бяха изплатени на Тапи като обезщетение.

Непосредствено след обявяването на решението адвокатът на Лагард заяви, че екипът му ще обжалва.

Решението създава опасност от нова криза в управлението на МВФ, след като предшественикът на Лагард Доминик Строс-Кан подаде оставка през 2011 г. заради секс скандал.

Съдът на републиката е специален трибунал, създаден през 1993 година, за да съди министри за престъпления, извършени през мандата им.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

вгр

преди 7 години

400 милиона евро!!! Вместо присъда, хайде на горе?!? ЗА ТОВА НЕ ИСКАМ ЕВРОПСКИТЕ УПРАВНИЦИ!!! ЗА ТОВА И МНОГО ПОДОБНИ РЕШЕНИЯ, ВЕЧЕ СПРЯХ ДА ВЯРВАМ НА "ЗАПАДА"!!!

5

socialen

преди 7 години

Начело на класическите пазарни либерали от МВФ, познати днес още като неолиберали, палеолиберали, пазарни фундаменталисти, либертарианци, остеритетни фетишисти и реформатори, винаги са стояли престъпници.

4

Анонимен

преди 7 години

Правосъдие по френски - осъждат те за "престъпна небрежност", струвала 400 милиона евро на данъкоплатеца спрямо незнаен "бизнесмен" и не ти налагат наказание. Нямам думи просто накъде вървия тоя зaлyхaн свят...

fallback