Снимка: БТА
fallback

Групировката "Соколи за свободата на Кюрдистан" е поела отговорност за терористичния акт в Истанбул, но няма съмнение, че зад атентата отново стои ПКК. Това заяви в ефира на "България сутрин" експертът по борба с тероризма проф. Боян Чуков.

След двойния атентат, който бе извършен в Турция, след мач на футболния "Бешикташ" в събота вечер, анализаторите смятат, че атаката е дело на Кюрдската работническа партия. Около тази позиция се обединиха историкът и международен анализатор Ибрахим Карахасан-Чънар и проф. Чуков.

Oще по темата

"През октомври Държавният департамент изтегли американски дипломати от Турция. Тогава бе издадена и заповед за арест на лидера на сирийските кюрди. За мен става дума за кюрдска следа", коментира експертът по борба с тероризма, но уточни, че е много важно да се знае за кои кюрди става въпрос.

Чуков е на мнение, че в момента Турция бере горчивите плодове на плана, който е имала да размени неселението от двете страни на границата със Сирия. "Турция дори беше назначила валия, който да разпределя помощите", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Международният анализатор Ибрахим Карахасан-Чънар подчерта, че вицепрезидентът и вътрешният министър на Турция ясно са заявили, че нещата пак опират до ПКК.

"Това е кървав керван, който продължава повече от 40 години. Средно 1000 души на година загиват при такива ситуации", отчете той. Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 7 години

Кюрдите са 25 милиона от 70 милионна Турция-----------ne kyurdite sa 49 kl. i turtsia e 50 ml. puuuuuuu

14

Алекс

преди 7 години

За мен поне новината е "оса среща скорпион", някой ще бъде нажилен ама не ти пука особено кой. Докато си се гърмят от другата страна на Босвора наблюдавам с чисто академичен интерес

13

Кемал

преди 7 години

Мда евроатлантическите ценности до това водят до разруха и оскотяване. Докато има кой да ги пропагандира САЩ и компания ще има и такива инциденти. Добре че турският народ е зад Ердоган щото ако не бяха американският преврат там щеше да успее и сега Турция щеше да е в гражданска война до сами българската граница. И проблеми щеше да има не само в Турция но и в България и в Гърция!

fallback