Снимка: БТА
fallback

25 души загинаха и 49 бяха ранени днес при експлозия край катедралата "Свети Марко" на коптската християнска църква в Кайро, съобщи египетското здравно министерство, цитирано от ТАСС и БТА.

Според египетската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс, експлозията станала вътре в катедралата, разположена в квартал Абасия.

Египетската агенция МЕНА съобщи, че мъж хвърлил бомба в параклиса до външната стена на катедралата, седалище на египетската православна християнска църква и в която се помещава офисът на нейния духовен лидер, патриарх Тауадрос Втори, предаде Асошиейтед прес.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обяви три дни траур за жертвите на бомбения атентат. Ас Сиси осъди нападението като "презряна терористична проява", насочена "срещу цялата нация, както коптите, така и мюсюлманите".

"Египет, както винаги, ще става все по-силен и по-единен при сблъсък с такива прояви", добави той.

Българският президент Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси по повод терористичния акт.

От името на българския народ и от свое име държавният глава изразява съболезнования на близките на загиналите, съобщиха от прессекратариата на президента.

В писмото на президента се посочва още: "Шокирани сме от новината за поредния акт на терор, отнел десетки невинни животи. Искрено се надяваме виновните да понесат своята отговорност, за да бъде сложен край на подобни кървави атаки".

Росен Плевнелиев изразява подкрепата си за приятелския египетски народ в този труден момент и надежда за бързо възстановяване на ранените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 7 години

И после ми обяснявайте че исляма била религията на мира. Нещастници

26

До генерала

преди 7 години

Ако не си вярваш ще вярваш на някой друг. Какво общо има един неуспял опит за бизнес със фактически известно непредизвикано насилие което проповядва която и да е религия?

25

Анонимен

преди 7 години

и ме убеждавайте колко мирна и толерантна е ислямската религия!

fallback