Снимка: БТА

Независимият кандидат Александър ван дер Белен печели президентските избори в Австрия, сочат първите прогнозни резултати, според които той е получил 53,6 процента от гласовете спрямо 46,4 процента за съперника му от крайната десница Норберт Хофер, предаде ДПА.

Прогнозите на социологическа агенция СОРА, изготвени за държавната телевизия О Ер Еф, се основават на 58 процента от подадените бюлетини. Допуска се вероятност за грешка от 1,2 процентни пункта, което означава, че поражението на Хофер изглежда сигурно.

За Ван дер Белен това е втора победа в тази необичайна надпревара за президентския пост. Проевропейският бивш лидер на Зелената партия през май вече спечели 50,3 процента от гласовете в първия тур на изборите, пише БТА.

Австрийска партия на свободата на Хофер обаче успешно оспори резултатите заради процедурни нарушения.
Президентските избори в Австрия привлякоха вниманието на международната общност, тъй като победа на Хофер след неочаквания резултат от референдума за излизане на Великобритания от ЕС би насърчил евроскептиците от крайната десница в цяла Европа, отбелязва ДПА.

Крайнодясната Партия на свободата призна поражението на своя кандидат за президент на Австрия Норберт Хофер, предаде Франс прес.

Искам да поздравя г-н Ван дер Белен за този успех, заяви тази вечер генералният секретар на партията Херберт Кикъл по обществената телевизия. Ван дер Белен печели 53,6 процента от гласовете според първите прогнозни резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase