Снимка: архив Reuters

Западът никога не е бил искрен относно подкрепата за тези, които се нуждаят от помощ. Това каза президентът на Турция Реджеп Ердоган на конгрес в Истанбул, предаде Anadolu Agency.

Още по темата

По думите му не Западът, а Турция е отворила вратите си за 3,5 млн. бежанци.

"Европа не изпълни своите обещания. Когато на границата на Турция с България се събраха 50 000 бежанци, в Европа започнаха да мислят какво ще стане ако Анкара отвори своите КПП-та", отбеляза Ердоган, цитиран от "Фокус".

На 18 март Анкара и Брюксел подписаха споразумение за бежанците, в рамките на което Турция трябва помогне за спирането на потока от нелегални мигранти към Европа, а в замяна ще получи падане на визите за турски граждани и ускоряване на процеса за присъединяване към ЕС.

Президентът каза още, че ако Европа не промени позицията си, то Турция ще отвори границите си.

По думите му днес милиони деца се нуждаят от грижа и милосърдие. Също така помощ очакват милиони жени и деца в Африка.

"Прави ли се нещо да се помогне? Не. Вместо това се организират празни обсъждания, например за целесъобразността на влизането на Турция в ЕС", каза Ердоган и подчерта, че за Анкара подобни дискусии нямат никакво значение.

Вчера Европейският парламент подкрепи резолюция, която предвижда замразяване на преговорите за членство с Турция. Депутатите подкрепиха резолюцията заради репресиите, които настанаха в Турция след опита за преврат срещу правителството от нощта на 15 юли. Текстът обаче не е със законодателна тежест и не е подкрепен от ЕК или държавите-членки на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase