Снимка: Reuters
fallback

От терористични атаки до разпространяващи се зарази, последните няколко години бяха концентрирани с насилие и епидемии по целия свят. Тези фактори, заедно с още много други, определят колко е безопасно за пътешествениците да останат в дадена страна.

Използвайки данни на канадското правителство и The Global Health Data Exchange, здравният портал HealthGrove направи класация на най-опасните страни за пътуване.

5. Южен Судан

През юли 2011 г. страната официално се отделя от Судан. Бързо се появява разцепление в Народното движение за освобождение на Судан, управляващата партия, извоювала независимостта. Политическите пререкания прерастват във въоръжени сблъсъци. След продължилата десетилетия гражданска война в Судан, на 9 юли Южен Судан трябваше да отпразнува 5-годишнината от своята независимост във възобновено разбирателство, но вместо това ден по-рано в страната отново започнаха сражения.

4. Сомалия

Държавата е разкъсвана от анархия, кланове, които разделят страната на владения и ги облагат с данъци, за да купуват оръжия и няколко течения на ислямисткия бунт, свързани с Ал Каида, които се опитват да наложат стриктно тълкуване на ислямското право.

3. Мали

В северната част на Мали няма улици, няма училища, нито пък кладенци за питейна вода. Към това добавяме и проблема с терористичните групировки, които прилагат стратегията за търговия с наркотици и отвличания. Много държави са принудени да плащат откупи, за да осигурят здравето на своите граждани.

2. Чад

Бунтовническите движения в Чад се опитват да свалят правителството. В резултат на това стотици хора напускат държавата на ден, мъртви тела са пръснати по улиците, а комуникацията на държавата със света е напълно прекъсната.

1. Централноафриканска република

В Централноафриканската република настъпи хаос, след като бунтовническата групировка "Селека" завзе властта – мюсюлманските джихадистки бунтовници незаконно грабнаха седалището на властта и преследваха християнското мнозинството. Това доведе до ответна реакция от християнски милиции, които разрушаваха джамии и принудиха десетки хиляди мюсюлмани да напуснат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Циник

преди 7 години

Преди години гледах документалка.....бивша прислуга в къщи на богати ЮАРци се заливаше в сълзи - защото "лелеяната свобода" ги изхвърля на улицата на произвола на съдбата! Където трябва САМИ да мислят как са изкарат насъщния! Не знам - поне една страна от черна Африка, която да е "цъфнала, и вързала" след като са си отишли колонистите....Да го кажа с думите на вожд на племе ( мисля в Руанда беше) :"Die Deutschen sind mit Maschienengewehre gekommen....aber Die haben Recht, und Ordnung gebracht!

16

Наблюдател

преди 7 години

До Лора до ***, уважаема Лора, ЧАД е обявила независимост от Франция през 1960г.. От тогава до днес държавата е в гражданска война, защото т.нар. политици дърпат чергата всеки към себе си. Държавата е тероризирана преди от Либия сега от Судан и от всякакви бунтовнически и терористични организации. Та държавата е в упадък точно защото Франция не й е обърнала достатъчно внимание.,

15

там са минали САЩ...

преди 7 години

Судан-1998г.-бомбандировки и разрушаване на инфраструктората и заводите.Унищожен е най-големият фармацефтичен завод в този регион.Вследствие има епидемия на малария..Сомалия--1992-1994.-Опреация на американските спец части вследствие на което има държавен преврат и гражданска война-незавършена и днес....Мали-1971г-кърваво потушаване на протести срещу американски фирми добиващи злато и руди...Чад-1981г преврат от американските спец служби и гр.война до ден днешен...ЦАР-1992-ЦРУ преврат и война

fallback