Снимка: архив Reuters

Генералният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман заяви, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се е съгласил да плати 25 милиона долара за решаване на три съдебни иска срещу бившия му университет за инвеститори в недвижимите имоти, предаде Асошиейтед прес.

Извънсъдебното споразумение урежда два групови иска в Калифорния и граждански иск, внесен от самия Шнайдерман, посочва БТА. В тях се твърди, че университетът "Тръмп" не е предоставил качественото образование, което е обещавал.

Тръмп или някоя от компаниите му ще трябва да възстанови таксите, платени от студентите, внесли иска, и 1 милион долара глоби на щата Ню Йорк.
Сделката не изисква Тръмп да признае вина.

По време на предизборната кампания медиите в САЩ гръмнаха, че са били събирани такси в размер на хиляди долари от студентите в университета "Тръмп" с обещанието, че ще получат висококачествени образователни услуги. Но властите установили, че между 2005 и 2010 г. учебното заведение е работило без лиценз и не отговаряло на изискванията да бъде университет. Студентите обаче били убедени, че посещават утвърден университет, и били мамени да плащат за най-различни курсове, които трябвало да ги обучат на инвестиционните техники на Доналд Тръмп.

Според исковете са били измамени над пет хиляди курсисти. Платената от тях сума била около 40 млн. долара. До 2010 г. заведението се нарича Университет "Тръмп", а след това Предприемачески институт "Тръмп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase