Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Германското външно министерство предложи всички преследвани критици на режима на Ердоган в Турция да помислят за възможността да поискат убежище в Германия.

"Всички критични интелектуалци в Турция трябва да знаят, че правителството на Германия ги подкрепя", заяви държавният министър във външното министерство в Берлин Михаел Рот в интервю за вестник "Ди Велт", цитиран от "24 часа".

Пред вестника той разяснява, че политическо убежище в Германия могат да искат всички хора, преследвани по политически причини от един режим – не само журналисти.

"Това, което става в момента в Турция, няма нищо общо с нашите виждания за правов ред, демокрация, европейски ценности и свобода на медиите. Затова и отговорът ни към Турция е категоричен – така не!", посочва той.

Рот прогнозира и че докладът на Европейската комисия за напредъка на Турция в преговорите за членство в ЕС ще бъде изключително отрицателен. Той обаче е против прекратяването на преговорите. От неуспелия опит за преврат на 15 юли тази година турските власти са задържали 35000 души – предимно военни, журналисти, учители, лекари и опозиционни депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase