Снимка: Reuters
fallback

Руският президент Владимир Путин откри в подножието на Кремъл внушителна статуя на княз Владимир, предизвикала необичайно широка полемика в Москва, предаде Франс прес.

Статуята е висока 17,5 метра и представлява великия княз Владимир Първи, живял през 10-ти век и смятан за покръстител на Киевска Рус - люлката на днешни Русия, Украйна и Беларус.

"Княз Владимир положи основите на нравствените ценности, които определят живота ни и до днес. Именно здравата нравствена опора, сплотеността и единството са помагали на предците ни да преодоляват трудностите, да живеят и да побеждават в прослава на отечеството, от поколение на поколение да укрепват мощта и величието му", подчерта Путин на церемонията по откриването, цитиран от ТАСС.

"И днес наш дълг е заедно да противостоим на съвременните предизвикателства и заплахи, опирайки се на духовните завети, безценните традиции на единство и съгласие, да вървим напред, осигурявайки приемственост в хилядолетната ни история", добави той.

Путин заяви, че откриването на паметник на княз Владимир е голямо събитие както за Москва, така и за цяла Русия и всички руснаци в чужбина, и изтъкна, че това символично съвпада с чествания днес Ден на народното единство.

Проектът е подкрепен от Православната църква. Путин напоследък все по-често се позовава в речите си на руския патриотизъм, героичното минало на Русия и на консервативните й християнски корени, посочва АФП.

Монументът предизвика остра полемика в Москва. Московчани не одобряваха проекта и първоначалната големина на статуята (30 метра) и поведоха борба чрез петиции. В един момент се стигна дори до сблъсъци между противници и поддръжници на Кремъл. Несъгласните с него не успяха да го спрат, но се пребориха за намаляване на размера на фигурата и за издигането на паметника на друго място - властите планираха паметникът да се издига на хълм край столицата.

Известен с това, че е убил брат си и че според легендата имал над 800 наложници, княз Владимир, обявен за светец от Православната църква, е тачен и в Киев, където се издига с 20-метрова негова статуя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 7 години

Путин е като Левски.Скромен патриот и непродажник.Иска да повдигне духa на руснака.Иска да направи Русия велика държава с независима политика.В същност тя винаги си е била велика.Сега пак е подложена на изпитания.Но те са свикнали със предизвикателствата и пак ще са победители.

44

Български царе хазар

преди 7 години

През 8 век е избухнало въстание на хазирите християни, потъпкано жестоко от юдеите, заробили Хазария. Много Хазарски християнки князе са избягали в Буковина, която тогава е била подвластна на Маджарите. Братята Тодор (Петър) , Асен и Калоян са потомци на тези Хазарски князе. Затова Иван Асен (син на Асен), бягаюки от Борил е отишъл в земите на прадедите си, криейки се от вуйчо си Борил.

43

за Хазарите

преди 7 години

Наследници на Хазарите днес са част от Донските и Терските казаци. Хазарите са Българско племе и са говорели език близък до Българския. Затова толкова лесно са се приобщили към Русите. Българският и Руският езици имат общи корени, много думи са едни и същи с езика на Траките както при съвременните Българи, така и при Русите. Вероятно Траки и "Славяни" са живеели заедно преди Черноморския потоп. В много съвремени Руси има Тракийската У ДНК хаплогрупа "И".

fallback