Снимка: БТА
fallback

Испанският парламент избра тази вечер консерватора Мариано Рахой за премиер, слагайки край на продължилата близо една година политическа криза в страната, предадоха световните агенции.

Така Испания, която от 10 месеца е без постоянно правителство, ще може най-накрая да се сдобие с нов кабинет, след парламентарните избори през декември и юни, които не излъчиха ясен победител.

Oще по темата

Резултатът от гласуването бе очакван, след като социалистите дадоха да се разбере, че няма да блокират кандидатурата на Рахой, който досега бе изпълняващ длъжността министър-председател. При първия вот на доверие, в четвъртък, основната опозиционна сила гласува срещу премиера, който тогава се нуждаеше от абсолютно мнозинство в 350-членния Конгрес на депутатите.

При днешното гласуване в долната камара на испанския парламент Рахой имаше нужда вече от обикновено мнозинство, за да бъде избран за премиер. Той получи 170 гласа "за" при 111 "против" и 68 депутати, гласували с "въздържал се".

Испанският премиер бе подкрепен от своята Народна партия, центристката "Сиудаданос" ("Гражданите") и Коалицията на Канарските острови. Депутатите социалисти гласуваха с "въздържал се" и така откриха пътя за утвърждаването на Рахой за министър-председател.

Очаква се премиерът да положи клетва пред крал Фелипе Шести утре, посочва Асошиейтед прес.

Самият Рахой съобщи в парламента, че ще представи новото си правителство в четвъртък следобед, предадоха Ройтерс и ТАСС. Членовете на кабинета ще положат клетва в петък, допълни той, уточнявайки, че вече е разговарял по въпроса с крал Фелипе Шести.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

socialen

преди 7 години

От общей 350 места в испанския парламент, консерыативната партия на Рахой има само 137 места. Към тях се прибавят 35 места на либералите. Дори и така не му стигат 176 места!Рахой беше избран, защото социалитстите и социалдемократите излезнаха за това гласуване нарочно от пленарна зала.Рахой е същият некадърник като нашият *** Борисов, който "управлява" с 80 депутата.

7

Анонимен

преди 7 години

Кой, кой? Бай РаХой.

6

Додо

преди 7 години

И Рахой е пионка на световния глобализъм, точно както и Борисов, и Меркел и Обама-мама!

fallback