Снимка: архив, Reuters
fallback

САЩ ще изпратят над 300 военни в Норвегия, страна, която граничи с Русия, обяви норвежкото правителство. Тази мярка може да подразни Москва според експерти, предаде Франс прес.

Военните ще бъдат разположени на ротационен принцип във Вернес, близо до Трьондхайм, в централната част на страната, на около 1000 километра от руско-норвежката граница в Далечния Север.

Става дума за около 330 морски пехотинци, които ще се обучават и ще участват в маневри при почти арктически условия, се казва в изявление на норвежкото министерство на отбраната.

Защитата на Норвегия зависи от съюзническите подкрепления и е от решаващо значение за норвежката сигурност нашите съюзници да дойдат и да придобият познания за действие в Норвегия, каза министърката на отбраната Ине Ериксен Сьорайде.

Това е уникална възможност нашите военни да се обучават с американски военни при норвежки условия, добави тя.

В отговор на американската инициатива разполагането на тези американски военни ще стане от януари догодина и ще бъде предмет на оценка, която ще бъде направена идната година.

За да успокои страховете на съветския си съсед, Норвегия пое ангажимента, преди да стане основополагащ член на НАТО през 1949 г., да не "отваря територията си за чужди бойни сили, докато не е нападната или застрашена от нападение." Информации за американските военни в Норвегия се появиха още миналата седмица и тогава руското посолство в Осло каза, че е изненадано от този проект.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

До Анонимен 55

преди 7 години

Не се прави на знаещ и забрави менторския тон! Запознай се със Svalbard Treaty. Знаеш ли, че и България се е присъединила към страните, които са можели да разработват подземните и морските богатства на Шпицберген? Аз даже мислех да напиша на симпатягата Мони Паси да се поразходи и до там - юнакът има пътешественически дух.Знаеш ли, че Русия има и досега работещи и консервирани предприятия там. Кво джудже, кви пет лева? Претенции към Шпицберген Русия няма, но какво ще правят янките в Норвегия?

54

Боби

преди 7 години

До 67Умнико ползвах Кока Кола като нарицателно Реално ПепсиКо които държат продуктовата линия на Пепси и Аспартам и други добавки Е-нещо си имат пръст в производството ВСИЧКИ безалкохолни включително Български марки включително някои видове БОЗА. Този факт може и да не ти е известен но обрисува как МултиКомпаниите от САЩ са пуснали пипала навсякъде. Девин марката някой я купи наскоро до колкото си спомням и печалбата вече отива зад граница ... и за това говоря

53

до Боби

преди 7 години

Определено примитивно мислене. Винаги съм твърдял, че живеенето при социализма може трайно да увреди мозъчните функции.Ти Боби пиеш ли кока кола? Аз пия по 2-3 литра на година. Фен съм на 100% натуралните сокове и фреш. Теб някой натиска ли те да пиеш кока кола? Сигурно знаеш къде се произвежда кока колата за България, професоре. Това са все пак работни места. Пък и останалите простотии, дето си написал. Че купи си китайски компютър с руски чипове! Защо купуваш американското?

fallback