Снимка: архив Reuters
fallback

Иракската армия, заедно със западни войски, започнаха прочистването на Мосул от силите на "Ислямска държава". Мащабната операция отне месеци да бъде подготвена и освен 28 000 иракски и кюрдски военни, включва и подкрепа от коалицията, предвождана от САЩ.

Мисията е една - контролът върху Мосул, една от основните крепости на ИД, да бъде върнат на иракската армия.

Само че във войната няма "добри" и "лоши". Във видео, разпространено в интернет, се вижда как иракската армия разпитва момче по особено брутален начин.

"Амнести интернешънъл" предупреди по-рано, че е възможно цивилните, които са заклещени между армията и ИД да станат жертва на насилие - и от двете страни.

Във видео, публукувано във Twitter се вижда момче, което крещи "Не, не!", а войници удрят по колената му с чук. След това войниците му крещят да се изправи.

Докато го пребиват, всъщност войниците разпитват момчето: "Колко хора бяха с теб? - 14?, Откъде идваш?"

В други клипове се вижда как деца са удряни по главата с автомати и войници крещят: "Семейството ви от "Ислямска държава" ли е?".  И така остава отворен въпросът: Какво ще се роди от пепелта на ИД?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 7 години

Много са интересни действията на Израел. Евреите си траят абсолютно, само отвреме навреме отиват да треснат по главите полестинците на Асад, толкова тихо, че С400 изобще не ги и забелязват. Единствените им по-сериозни външнополитически ходове бяха да мъмрят българите, че заедно със съвременните не са спасили и античките евреи. Въобще това спасяване много разваля общата картина на измъченост, нещастност и клетивина. Като имаме предвид, че и съвременното ръководство на Русия са евреи то ...

62

Ангел

преди 7 години

Много ясно че всеки заловен ще каже че не е от ИД !!!! Според мен Войските въобще не трябва да си губят времето да ги разпитват а директно куршум в тиквата.Нормални хора в Мосул няма!!!! Или са избити от ИД или са избягали .Всичко под ножа ,Наред!!!

61

Таши

преди 7 години

До шашиЕвала на Шаши.....много добре ви го е казала :))))))

fallback