Снимка: ПЕС
fallback

Повечето европейски лидери нe подкрепят нови санкции срещу Русия. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на среща на левите премиери и лидери преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

По настояване на италианския премиер Матео Ренци в дневния ред на Съвета е включена и темата за отношенията на ЕС с Русия.

В тази връзка Станишев коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, който заяви, че "би подкрепил нови санкции срещу Русия" във връзка със ситуацията в сирийския град Алепо, докато кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева се обяви за отмяната на съществуващите санкции.

Oще по темата

"Не забелязвам санкциите да имат какъвто и да било положителен ефект. Напротив, освен икономическите загуби, които всички търпят в резултат на този нож с две остриета, недоверието и конфронтацията между нас достигнаха нивото от пика на Студената война. Ето защо повечето европейски лидери не биха подкрепили нови санкции", коментира той.

След срещата Станишев заяви, че левите премиери ще настояват за Европейски миграционен пакт.

"Очакваме оценката на Европейската комисия до края на годината. Този пакт, от една страна, трябва да гарантира засилен контрол на външните граници на Съюза чрез Европейската гранична и брегова охрана. А от друга – да бъде базиран на взаимна солидарност, за да не се превърнат няколко страни, сред които и България, в буферни зони", каза Станишев.

Той посочи, че за социалистите достъпът на Великобритания до единния пазар на ЕС е обвързан със свободното движение на хора, и не може да става дума за каквито и да било отстъпки и ограничения в хода на преговорите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 7 години

о Евгений ПримаковМомче, не е прилично да крадеш името на един от най-големите дипломати на ХХ век.Русия винаги е имала топ-дипломати - още от царско време. После - Чичерин, Литвинов, ***, Вишински, Шепилов, Громико, Примаков. Изпускам Шеварднадзе! Това е една велика школа, не се глуми с тях!До 39Болонките са от дясната страна. Но и тях не ги обиждай с името Дениъл Митофф!!

30

хохолите капут

преди 7 години

До Анонимен 39украинско-неонацистки мечти,нали

29

Анонимен

преди 7 години

До бау бауГрешка! Руските болонките сте малцинството. Шепа същества с български лични карти боготворят ***. Всички останали искат да са в Европа.

fallback