Снимка: Reuters
fallback

Новият генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш може да си избере повече от един заместник. Това прогнозира в ефира на БНР Джим Дела-Джиакома, заместник-директор на Центъра за международно сътрудничество в университета в Ню Йорк.

По думите му има множество въпросителни около заместник-главния секретар, а един от тях е именно колко на брой ще са заместниците.

Той твърди, че има предложения да бъдат няколко, в това число и трима, като ресорите им ще са фокусирани върху основните теми на ООН - сигурност и опазване на реда, човешки права и развитие.

“Смятам, че и двете българки имат шанс да станат заместник-генерален секретар. Имам предвид обаче -  една от тях, а не и двете едновременно”, коментира Джим Дела-Джиакома.

Според него Кристалина Георгиева е много добре приета в международната общност и е много подходяща за поста на заместник. Въпреки това не е ясно дали тя би приела подобна работа.

Дела-Джиакома твърди, че и двете български, участвали в надпреварата, имат шансове да станат заместници на Гутериш, но реакцията на българското правителство спрямо Ирина Бокова я прави по-малко очакван избор.

Бокова се изкачи до четвърта позиция в гласуването, а Кристалина Георгиева остана осма при последното гласуване.

Припомняме, че на 5 октомври стана ясно, че Гутериш ще стане новият генерален секретар на ООН. На 13 октомври той беше назначен официално на поста от Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Преди това, между 1995 и 2002 г. Гутериш беше министър-председател на Португалия, а до 2005 г. беше Върховния комисар на ООН за бежанците.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

111

преди 7 години

ЕДНАТА ДЕВЕТА ОТ10,А ДРУГАТА ВТОРА ОТ 10 И ИМАТ РАВЕН ШАНС ЗА ЗАМЕСТНИЧКИ!ХА ХАХАХАААААААААААААААААААААААААА

18

Анонимен

преди 7 години

Голям шанс - избират междуСталинистка и Ленинистка.А начело - Мерксист.Голяма "промяна" за нас няма.

17

Анонимен

преди 7 години

Имат шанс равен на нула.

fallback