Снимка: архив, Reuters

Неизвестен белгийски гражданин спечели 168 милиона евро от лотарията Евромилиони, а последвалите призиви от отделни граждани към него или нея откроиха проблеми в белгийското общество.

Медиите изчисляват какво може да се купи с тази сума. Първо, ако парите бъдат заключени в кутия и собственикът им си взима по 10 хиляди евро месечно, той ще има достатъчно, за да живее 1400 години.

Ако ги внесе в банка, при сегашната лихва от 1 процент би разполагал със 168 хиляди евро месечно от лихва, без да ползва главницата. Печалбата е достатъчна също за купуването на 336 къщи от по половин милион евро или на 672 автомобила Ферари за по 250 хиляди евро бройката.

Последвалите обществени реакции показаха лицата и имената на белгийци, които молят неизвестният щастливец да им помогне с малки суми. Строител моли за малък жест, за да превъзмогне положението, в което се намира.

Служител в магазин за хранителни стоки моли за подарък от 10 хиляди евро, за да бъде щастлив. Във всички цитирани реакции са отправени поздравления и благопожелания за късметлията, който изглежда започва нов живот.

На този фон днес медиите в Белгия - една от най-социалните и богати държави в ЕС - съобщават, че 40% от работещите в страната са заплашени от бедност.

Допълва се, че по сведения, потвърдени от полицията, нараства постоянно броят на жените, които се продават, за да се нахранят и не попадат в броя на професионалните проститутки.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase