Снимка: архив, Reuters
fallback

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, след като никоя от петте страни с право на вето в Съвета за сигурност не гласува против него в днешния шести кръг от предварителните гласувания, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс и БТА.

Гутериш е единодушният избор за следващ генерален секретар на световната организация, съобщи и Асошиейтед прес.

Той е явният фаворит в надпреварата за поста и Съветът за сигурност е готов да проведе официално гласуване.

Петнадесетте членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-имата кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

За да бъде официално предложен за избиране от 193-членното Общо събрание на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врата. За да бъде приета, тя трябва да получи най-малко 9 гласа "за" и да не й бъде наложено вето. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

159

обективен

преди 7 години

От Самото начало първия си е първи!!! Нашите две кандидатури от самото начало са на твърда Неизбирама позиция.Представителите/от другите страни/ с по- изразено чувство за собствено достойнство си дадоха още в при първите заседания отвод......

158

Анонимен

преди 7 години

Пишете каквото щете, ама Баце пак захрани сметката ...

157

ОСТАФФКА за Баце

преди 7 години

Ееее Честито!!! Почна се!!!! Баци вече има и ПЪРВИ ЗАГУБЕНИ ИЗБОРИ!!!! Време за ОСТАФФКА!!!!А за КристКАЛИНКА ЖЕЛЕВА има нов шанс кат резерва за президент на втори тур, при очаквания резил и на тетка Тцетцка!!! Ееее и пак РЕЗИЛ!!!!

fallback