Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters
fallback

Отношенията между САЩ и Русия удариха ново дъно вчера, когато правителството на Барак Обама се отказа от сътрудничеството си с Русия за слагане на край на сирийската гражданска война и за създаване на общ фронт срещу терористите там, а Москва денонсира ключово споразумение в сферата на ядреното разоръжаване, пише в. "Вашингтон пост".

Вашингтон преустанови двустранните контакти с Москва, целящи установяване на примирие в Сирия, обвинявайки Кремъл, че участва заедно със сирийската авиация в жестоките бомбардировки срещу обсадения град Алепо.

Предусещайки края на преговорите след неколкократни предупреждения от страна на американски представители, президентът Владимир Путин отговори с отхвърляне на ключово споразумение, призоваващо всяка от страните да унищожи по 34 тона плутоний - химичен елемент, използван за направата на ядрени оръжия. Тези събития свидетелстват за още по-голямото влошаване на отношенията между САЩ и Русия, които са в горчиви противоречия относно Сирия, Украйна и други проблеми, пише в. "Ню Йорк таймс".

Oще по темата

Отмяната на подписаното през 2000 г. споразумение за унищожаването на запаси от обогатен плутоний бе до голяма степен символичен жест. Кремъл обаче го използва, за да изтъкне редица "неприятелски действия" срещу Русия, като се започне от санкциите заради Украйна и се стигне до разполагането на сили на НАТО в балтийските страни, пише "Вашингтон пост". Решението на Путин не изглежда пряко свързано с провала на съвместните усилия в Сирия, но поставя акцент върху влошаването на двустранните отношения през последните няколко седмици, отбеляза в. "Уолстрийт джърнъл".

Държавният департамент обяви и изтегляне на американските представители, които се срещаха в Женева през последните седмици със свои руски колеги да планират координирани въздушни удари срещу Ал Кайда и Ислямска държава в Сирия.

Решението на Вашингтон слага край на изгледите за примирие, създава риск да прати дългогодишната война в нова опасна посока и кара надеждата за политическо уреждане на конфликта да изглежда много далечна. Краят на преговорите слага на плещите на правителството на Обама тежката задача да обмисли други варианти за Сирия, включително доставки на по-мощни оръжия за бунтовниците, борещи се срещу правителството на Башар Асад, пише "Уолстрийт джърнъл".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 7 години

До ОтговорДържави, които разчитат на това да ограбят държави, които разполагат със суровини, са обречени на провал. Вижте колко пъти такива затъват в руската кал.Друг е въпроса, че управниците на руснаците не правят нищо за народа си...

71

God bless America!

преди 7 години

Trolovete neka troliat!

70

Отговор

преди 7 години

Русия произвежда всичко , но на световния пазар ,освем водка не продава нищо.Държава която разчита на продажбо на суровини,няма бъдеще.Суровините трябва да се обработват в продукти с висока принадена стойност , а не да се продават сурови.А погледнете Китой иТурция какви чедеса правят....Южна Корея също..

fallback