Снимка: БТА
fallback

Филипинският президент Родриго Дутерте каза на президента на САЩ Барак Обама "да върви по дяволите" и заяви, че САЩ са отказали да продадат някои видове оръжия на Филипините, но това не е проблем, тъй като Русия и Китай охотно биха ги доставили, предаде Ройтерс.

В реч в Манила Дутерте заяви, че е изгубил уважението си към САЩ и заклейми безпокойството на Вашингтон от кървавата му война срещу наркотрафикантите, в която за малко над три месеца са убити повече от 3400 души. Дутерте каза, че критиците му са "глупаци" и не могат да му попречат да води кампанията си срещу дрогата.
Дутерте каза, че САЩ не искали да продадат на страната му ракети и друго въоръжение, но пък Русия и Китай са го уверили, че лесно могат да му ги доставят.

"Ако не щете да продавате оръжия, ще се обърна към Русия. Пратих генералите в Русия и Русия каза: "Не се безпокойте, имаме всичко, което ви трябва, ще ви го дадем". А пък от Китай ни казаха: "Просто елате и подпишете и всичко ще бъде доставено", заяви Дутерте в реч, предавана по телевизията.

Според него САЩ е трябвало да подкрепят Филипините в борбата с наркотиците, но вместо това го критикуват заради големия брой убити, както постъпи и Европейският съюз.

"Вместо да ни помогнат, първият удар дойде от Държавния департамент. Така че можете да вървите по дяволите, г-н Обама, можете да вървите по дяволите. ЕС, по-добре изберете чистилището. Адът вече е пълен. Защо да ме е страх от вас?", попита Дутерте, цитиран от БТА.

Открито скъсване на отношенията на Вашингтон с Манила би създало проблеми в регион, където расте влиянието на Китай. Не са обсъждани и наказателни мерки като ограничаване на помощта за Филипините, казаха двама официални представители на САЩ.

Тези изказвания на Родриго Дутерте се разминават с топлите двустранни отношения между Филипините и САЩ и сътрудничеството между правителствата им, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

"Такава реторика, честно казано, се разминава с топлите отношения между филипинския и американския народ и значителното сътрудничество между двете ни правителства, което продължава и при управлението на правителството на Дутерте", отбеляза Кърби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

dido

преди 7 години

САЩ още не са ги демократизирали. Най - вероятно ще му пратят някой дрон.

46

Анонимен

преди 7 години

Тов. Путин ме изкефи тази седмица с поставения ултиматум на основния руски враг САЩ. Вижте каква държавническа мъдрост. Всички видяха че санкциите на САЩ доведоха до разцвет на икономиката на Русия, импортозамещението натика в ъгъла западните стоки и други такива прекрасни неща. Руснаците това го почустваха и са много доволни, но все пак загуби имаше и Путин незабавно поиска САЩ да ги компенсират и НАТО да изчезва от Европа. В противен случай тов. Путин пуска конвейра за плутониеви бомби на MAX.

45

Нед

преди 7 години

Ако го свалят от власт , по най-бързия начин БГ гражданство , паспорт и го избираме с 99% за президент!!!

fallback